2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Moziklip

Következik:

Híradó 15:00

Összecsaptak a vb ellen tüntetők a rendőrökkel

2014. június 12., csütörtök 17:33, frissítve: csütörtök 20:39

Összecsapások törtek ki Sao Paulóban a futball-világbajnokság ellen tüntetők és a rendőrök között. A hatóságok könnygázzal oszlatták fel a demonstrációt. A megmozdulás résztvevői a nyitómérkőzésnek otthont adó stadionhoz akartak vonulni, hogy tiltakozzanak a világbajnokság szerintük túl nagy költségei ellen.

A rendőrök könnygázt is bevetettek az oszlatáshoz, órákkal a világbajnokság nyitómérkőzése előtt. A tüntetők a Corinthians-stadion elé vonultak volna, hogy akadályozzák a szurkolók bejutását az esti Brazília–Horvátország-meccsre. A stadion bejáratánál fokozott a rendőri ellenőrzés. „Ha bármilyen megmozdulás lesz, a biztonsági erők közbe fognak lépni” – mondta a rendőrfelügyelő.

A világbajnokság előtti hónapokban folyamatosak voltak a tiltakozások a torna magas költségei miatt. Sok brazil a stadionokra költött tizenegymilliárd dollárt a szegénység visszaszorítására és a közszolgáltatások javítására fordította volna. A vb-t a szakszervezetek is kihasználják a nyomásgyakorlásra: Sao Paulóban a metró dolgozói vonultak az utcára, Rióban pedig a reptéri alkalmazottak sztrájkoltak a nyitónapon, amiért nem kapták meg a követelt béremelést.


Közben a brazil hadsereg is készül a vébére. Rióban csaknem két tucat katona vonult be a város egyik legveszélyesebb nyomornegyedébe, amelyet nemrégiben foglaltak vissza a drogbandáktól. „Ez a hely volt a bandák legerősebb pontja. Úgy hívják, hogy a majomsziget” – mondta a hadsereg parancsnoka.

A hadsereg ellenőrző pontokat is felállított. Átvizsgálnak minden autót, ami a környékre érkezik.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!