2024. 05. 15. Szerda Zsófia, Szonja napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 22:45

Összecsapnak? Klicsko menekülésre szólította a nőket és gyerekeket

2013. december 9., hétfő 14:06, frissítve: hétfő 21:30

A tüntetők és a rohamrendőrök is összecsapásra készülnek Kijevben. Az egyenruhások körbevették a város főterét, amely az ellenzéki demonstrációk fő helyszíne. A tüntetőket vezető Vitalij Klicsko arra kérte a nőket és a gyerekeket, hogy hagyják el a teret. A több százezer tiltakozó korábban megszállta a kormányzati negyedet, és Ukrajna utolsó Lenin-szobrát is ledöntötték.

Állóháború folyik Kijev központjában. A Függetlenség téren a rohamrendőrök várják, hogy a tüntetők elhagyják a városháza épületét, amelyet korábban melegedőnek foglaltak el. Az egyenruhások teherautókkal vették körbe a főteret, a tiltakozókat vezető Vitalij Klicsko rohamtól tart, ezért arra kérte a nőket és gyerekeket, hogy menjenek haza.

A több százezer demonstráló éjszaka megszállta a kormányzati negyedet is, és ledöntötték az ország utolsó Lenin-szobrát, amelynek darabjait trófeaként hurcolták a térre. A kormányépületekhez vezető utcákon barikádot építettek.

„Leninnek egy forradalma volt, Janukovicsnak kettő” – nyilatkozta Arszenyij Jacenjuk, az egyik ellenzéki párt vezetője, arra utalva, hogy Viktor Janukovics ukrán elnököt 2004-ben a narancsos forradalommal akadályozták meg abban, hogy csalás révén foglalja el az államfői széket. Az ellenzék hívei most azért vonulnak hetek óta az utcára, mert Janukovics orosz nyomásra elállt az európai uniós társulási szerződés aláírásától.

Vitalij Klicskót egyre többen tartják Janukovics első számú kihívójának, és az ukrán kormány nem zárta ki, hogy teljesíti a voksolásról szóló ellenzéki kérést. Viktor Janukovics tárgyalásokkal vetne véget a belpolitikai káosznak: kiszivárgott hírek szerint hamarosan egy asztalhoz ül az ország három korábbi államfőjével.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!