2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Oroszország még nem kapott menedékkérelmet Snowdentől

2013. július 13., szombat 16:41, frissítve: vasárnap 19:12

Egyelőre nem kért politikai menedéket Oroszországtól az amerikai lehallgatási ügyet kirobbantó Edward Snowden – ezt az orosz külügyminiszter közölte, miután az informatikus tegnap orosz emberi jogi aktivistáknak azt mondta, hogy menekültstátust kér Moszkvától, de nem Oroszországban szeretne élni, hanem Dél-Amerikában.

Az amerikai titkosszolgálatok egykori informatikusa június második felében hagyta el Hongkongot és érkezett Moszkvába, azóta a Seremetyjevo-repülőtér tranzitvárójában él. Ott találkozott pénteken orosz emberi jogi aktivistákkal. „Szeretne továbbutazni Latin-Amerikába, de biztonságban csak akkor érezné magát, ha előbb Oroszországtól kapna menedékjogot” – közölte egy orosz aktivista.

Snowden egyszer már beadta menekültkérelmét Oroszországnak, de visszavonta, amikor Vlagyimir Putyin elnök közölte, hogy csak akkor fogadják be, ha abbahagyja a szivárogtatást. Újabb kérelemről az orosz külügyminiszter nem tud.

„Nem állunk kapcsolatban Edward Snowdennel. Ahogy mindenki más, én is a sajtóból értesültem arról, hogy pénteken emberi jogi aktivistákkal találkozott. Ahhoz, hogy menedékjogot kapjon, neki is ugyanazt a procedúrát kell végigcsinálnia, mint mindenki másnak. Először is be kell adnia egy kérvényt” – mondta a külügyminiszter.

Péntek éjjel az orosz és az amerikai elnök telefonon tárgyalt Snowdenről, de csak annyit közöltek, hogy nem közeledtek az álláspontok. Az Egyesült Államok hazaárulás vádjával bíróság elé állítaná Snowdent, de Oroszország egyelőre nem adja ki. A férfi az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség megfigyeléseiről adott át bizalmas információkat a sajtónak.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!