2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Elfoglaltak egy újabb légvédelmi parancsnokságot

2014. március 8., szombat 07:22, frissítve: vasárnap 07:01

Valószínűleg orosz katonák foglaltak el egy légvédelmi laktanyát a Krím félszigeten, Szevasztopol mellett. Moszkvában a félsziget Oroszországhoz csatolásáért, Kijevben az Ukrajnában maradásáért tüntettek.

Az azonosító nélküli fegyveresek egyetlen lövés nélkül kerítették hatalmukba a Szevasztopol mellett bázist. Péntek dél óta tartották zárlat alatt a légvédelmi parancsnokságot. Az ukrán hírügynökség szerint az ott állomásozó száz ukrán katona parancsnoka az egyik épületben elbarikádozta magát, és próbál tárgyalni a támadókkal. A krími tatár televízió úgy tudja, hogy a fegyveresek bántalmazták az eseményről tudósító újságírókat, egyikük kameráját elvették. Az orosz katonák összesen öt ukrán légvédelmi laktanyát tartanak blokád alatt.

Tüntetések

Több tízezren tüntettek Moszkvában a Krím félsziget Oroszországhoz csatolásáért. Kijevben viszont a félsziget orosz megszállása ellen demonstráltak – szerintük az ukrajnai oroszoknak nincs mitől félniük Ukrajnában.

„Hiszünk Putyinban” – hirdette egy transzparens egy moszkvai tüntetésen. A Vörös téren több tízezer ember gyűlt össze, hogy támogassa az orosz elnök krími politikáját, valamint azt, hogy Oroszországhoz csatolhassák a Krím félszigetet. „Támogatnunk kell ezt az ügyet, mert a Krím félsziget a mi földünk, a nagyapáinké, az ükapáinké, akik vérüket adták érte. Úgy gondolom, hogy egy helyen kellene lennünk, a Krím félsziget pedig Oroszország része kell hogy legyen” – mondta egy moszkvai ügyvéd. Az orosz zászlókat lengető tömeg egyúttal követelte, hogy az orosz törvényhozás indítsa be a csatlakozási folyamatot.

„Putyin, menj haza!” – egyebek közt ezzel a mondattal demonstráltak Kijevben az orosz nagykövetség épülete előtt. A tömeg itt ukrán zászlókat tartott a magasba, és azért tüntetett, hogy Oroszország vessen véget a Krím félsziget megszállásának. Szerintük az ukrajnai oroszoknak nincs mitől félniük. „Ukrajnának segítségre van szüksége, meg kell állítania a háborút. „Putyin nem fog megállni a Krím félszigeten, hanem tovább fog menni. Ugyanazokat a lépéseket teszi, mint amiket Hitler a harmincas évek végén. Most Putyin Ukrajnával kezdi. Meg kell állítanunk ezt az őrültet” – mondta egy demonstráló.

Néhány nappal korábban szintén Adolf Hitlerhez hasonlította Putyint a volt amerikai külügyminiszter. Hillary Clinton kifejtette: Putyin az ukrajnai oroszok megvédésére hivatkozva vonul be a Krímbe, a náci diktátor pedig a Németország határain kívül élő németekre hivatkozott más országok lerohanásakor. Clinton arról már nem szólt, hogy az Egyesült Államok számos alkalommal hasonló érveléssel támadott meg más országokat a huszadik században.

Eközben kiderült: a válság ellenére rajthoz állnak Ukrajna fogyatékkal élő sportolói a pénteken megkezdődött szocsi paralimpián. Ha azonban kitör a háború, akkor azonnal távoznak a játékokról.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!