2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Őrizetbe vettek egy orosz katonai attasét kémkedés miatt

2014. május 1., csütörtök 20:00, frissítve: péntek 16:14

Kémkedés közben érték tetten az ukrajnai orosz katonai attasét. A diplomatát nemkívánatos személynek nyilvánították, akinek a lehető leggyorsabban el kell hagynia Ukrajnát. A hírek szerint Ukrajna és a NATO együttműködéséről igyekezett információkat szerezni – beszervezve az ukrán fegyveres erők egyik ezredesét. Közben Kelet-Ukrajnában fegyveresek foglalták el a donyecki ügyészség épületét.

Május elsejei felvonulásból lett épületfoglalás Donyeckben. A kelet-ukrajnai, orosz többségű tartomány központjában néhány ezren masíroztak az utcán, amikor a tömegből kivált száz álarcos fegyveres, és elkezdték ostromolni a helyi ügyészség épületét. A fegyveresek összecsaptak az épületet védő rendőrökkel, többen megsérültek. Az ukrán rendfenntartókat végül bekerítették és elüldözték. Az álarcos, azonosító jel nélküli katonák szobáról szobára átvizsgálták az épületet. A tömeg az utcáról figyelte a szakadár donyecki köztársaság zászlójának a kitűzését. „Az épületet több óra után sikerült elfoglalnunk, a donyecki köztársaság több katonája megsérült. Végül lefegyvereztük az ukrán rendőröket és ellenőrzésünk alá vontuk az épületet” – mondja az egyik épületfoglaló ukrajnai orosz.

Az ukrán hadsereg nemcsak Donyeckben vonult vissza, egy tucat települést ellenőriznek az oroszbarát katonák. Az ukrán elnök rendeletben állította vissza az általános sorkötelezettséget a háborús fenyegetésre hivatkozva. A NATO is folytatja a kelet-európai csapaterősítést. „Ez a válság figyelmeztetés a NATO-nak, hogy erősebb szövetséget kell teremtenünk, ehhez pedig meg kell erősítenünk a kelet-európai partnereink önvédelmi erejét” – mondta John Kerry amerikai külügyminiszter.


Vlagyimir Putyin és Angela Merkel állítólag csütörtökön, telefonon megállapodott arról, hogy napokon belül újrakezdik a párbeszédet a kelet-ukrajnai katonák visszahívásáról.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!