2024. 05. 13. Hétfő Szervác, Imola napja
Jelenleg a TV-ben:

Napirend előtti felszólalások

Következik:

Híradó 15:00

Obama: Elkerülhető a szíriai beavatkozás

2013. szeptember 10., kedd 10:15, frissítve: kedd 16:51

Vegyi fegyverei átadásával kerülné el a katonai akciót Szíria. Az Egyesült Államok szkeptikus a javaslattal kapcsolatban, de a szenátusi szavazást elhalasztották.

Az Egyesült Államok és Izrael is fenntartással fogadta azt az orosz javaslatot, ami nemzetközi ellenőrzés alá helyezné és megsemmisítené a szíriai rezsim vegyi fegyvereit. Simon Peresz izraeli elnök szerint a damaszkuszi kormány megbízhatatlan. Barack Obama egy nagy amerikai televíziónak adott interjújában azt mondta, hogy ha valós az indítvány, akkor elkerülhető a katonai csapás. Az amerikai szenátus az orosz javaslatra hivatkozva elhalasztotta a támadás jóváhagyásáról holnapra kitűzött próbaszavazást.

Sajtótámadást indított Barack Obama: egyszerre hat nagy amerikai televíziónak adott interjújával próbálta megnyerni a közvéleményt és a törvényhozókat a szíriai vegyi támadásra adott válaszcsapás támogatására. Az amerikai elnöknek ugyanis a múlt héten a G20-as csúcson nem sikerült meggyőznie a világ vezető hatalmait a katonai lépés szükségességéről.

Azóta az orosz vezetés azzal a javaslattal állt elő, hogy nemzetközi felügyelet alá kell helyezni a szíriai vegyi fegyvereket, és meg kell semmisíteni azokat. Obama szerint ha valós az indítvány, akkor azzal elkerülhető a katonai csapás. Felkérte külügyminiszterét, tisztázza az oroszokkal, komoly-e az ajánlat, vagy az csak egy késleltető taktika része.

– Nem tartom Aszadot valódi szavahihető embernek a nemzetközi színtéren. De ahogy korábban is mondtam, ha van mód a helyzet megoldására, hogy senki ne használjon vegyi fegyvert Szíriában, azzal elértük a célunkat – mondta Barack Obama. – És az is igaz, hogy minél tovább tart ez a konfliktus a vegyi fegyverekkel, olyan helyzetben találhatjuk magunkat, hogy végül az ellenzék sokkal veszélyesebb, kellemetlenebb részének a kezébe kerülhetnek ezek – közölte az Egyesült Államok elnöke.

Obama hozzátette, hogy korlátozott légicsapások nem vezetnek Irakhoz, vagy Afganisztánhoz hasonló háborúhoz, mert a damaszkuszi rezsimnek nincs megfelelő ereje egy válaszcsapáshoz. A szír elnök viszont terrorveszélyre figyelmeztette Washingtont, ha támadást indít. „Mindenre számíthatnak. Nem csak a kormányunktól, mert a térségben nem ő az egyedüli játékos. Különböző pártjaink vannak, különböző frakcióink. Minden megvan ebben a régióban. Tehát mindenre lehet számítani” – üzente Bassár el-Aszad. A szír elnök a vegyifegyver-támadás esélyét sem zárta ki, mint fogalmazott: „Ha a lázadóknak, vagy a régióban működő terroristáknak, vagy más csoportoknak van, megtörténhet. Nem tudom, nem vagyok jós, hogy megmondjam, mi fog történni”.

A Fehér Ház ennek ellenére ENSZ-felhatalmazás nélkül is kész megindítani az akciót az amerikai törvényhozás jóváhagyásával. Csakhogy ennek kimenetele kétséges. A szenátus az orosz javaslatra hivatkozva elhalasztotta a támadás jóváhagyásáról szerdára kitűzött próbaszavazást. A Reuters/Ipsos felmérése szerint az amerikaiak 56 százaléka elutasítja, és csak 19 százalékuk támogatja a szíriai beavatkozást.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!