2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:10

Nyolc szakadár vesztette életét a mariupoli lövöldözésben

,

2014. május 9., péntek 13:04, frissítve: péntek 18:36

Újabb halálos áldozatai vannak az ukrán zavargásoknak. Oroszországban és a Krím félszigeten közben hatalmas katonai díszszemlével ünneplik a győzelem napját. Putyin Szevasztopolban ünnepel.

Újabb halálos áldozatok az ukrajnai harcokban. Nyolc szakadár fegyveres halt meg a Donyeck megyei Mariupolban, amikor lövöldözés tört ki az ukrán biztonsági erők és az oroszbarát felkelők között. Négy sebesültet szállítottak kórházba. A kelet-ukrajnai kikötővárosban a támadók a belügyi parancsnokság épületét akarták elfoglalni. A szomszédos megyében, Luhanszkban viszont a szakadárok lőttek agyon egy házaspárt, 10 éves kislányukat pedig súlyosan megsebesítették egy ellenőrző pontnál.

Az oroszpárti felkelők ismét kiszorultak a mariupoli városháza épületéből, amelyet már sokadszorra foglaltak vissza az ukrán kormányerők. Az egyenruhások akciója közben lövések is dördültek. A szintén kelet-ukrajnai Luhanszkban csütörtök este ismeretlen fegyveresek támadtak meg egy határátkelőt, az őrök egy rövid tűzharc után elkergették őket.

Az elmúlt napok összecsapásaiban sokan meghaltak. A luhanszki felkelők most a hadsereg támadásától tartanak, ezért úgy döntöttek, a városban nem rendezik meg a Győzelem napi díszszemlét. „Arra kérjük az embereket, hogy maradjanak otthon, és ott ünnepeljék a háborús hősöket. Ne engedjék ki a gyermekeket az utcára. Jelenlegi értesüléseink szerint azok, akik konfliktust akarnak szítani, a luhanszki reptérnél vannak. Ezek az ukrán különleges erők, nyugati privát hadi cégek alkalmazottai” – közölte Szergej Gracsov oroszpárti katonai parancsnok.

Az ukrán kormányerők nemcsak az épületfoglalásokat és a katonai felvonulásokat akadályoznák meg. A belbiztonsági szolgálat vezetője azt mondta, mindent megtesznek, hogy a szakadárok ne rendezhessenek népszavazást vasárnap Donyeck és Luhanszk megye függetlenségéről.

„Ez a bazári komédia az úgynevezett népszavazásról továbbra sem állt le. És azok sem, akik az ötletet és a pénzt adták hozzá. De az ukrán hatóságok mindig megtesznek majd minden tőlük telhetőt, hogy leállítsák ennek az úgynevezett referendumnak a finanszírozását, és hogy biztosítsák: a törvénytisztelő civil szervezetek nem vesznek ebben részt” – nyilatkozta Valentin Nalivajcsenko, az ukrán belbiztonsági szolgálat vezetője.

A válság rendezésére a kijevi kormány kerekasztal-tárgyalásokat kezdeményezett, és amnesztiát ígért azoknak a felkelőknek, akik önként leteszik a fegyvert.

Erőfitogtató katonai díszszemle a Vörös téren

Közben hatalmas katonai díszszemlével ünnepli Oroszország a győzelem napját. A Vörös téren rakétavetőket, harckocsikat és nehézbombázókat vonultattak fel. Bővebben >>>

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!