2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Nyilvános akasztást rendezett Érpatak polgármestere

,

2014. augusztus 4., hétfő 18:15, frissítve: kedd 08:59

Nyilvánosan akasztott fel két, Izrael miniszterelnökét és a zsidó állam elnökét ábrázoló bábut Érpatak polgármestere – még szombaton egy performanszon. Az ügy miatt a külügyminisztérium és Izrael budapesti nagykövete is tiltakozik.

„Azért gyűltünk össze, hogy felemeljük a hangunkat a brutális népirtás ellen, ami folyik napjainkban.” Érpatak polgármestere szombaton rendezett performanszt a település főterén. Orosz Mihály a sok civil áldozat miatt Simon Perez izraeli elnököt és Benjámin Netanjahu miniszterelnököt háborús bűnösnek nevezte, akiket jelképesen fel is akasztott, de előtte megtaposott egy izraeli zászlót.

A Külügyi és Külgazdasági Minisztérium megdöbbentőnek nevezte a történteket. Közleményükben azt írják: a más államok vezetői feletti önkényes és jelképes ítélkezés összeegyeztethetetlen az európai normákkal és a jogállamisággal. Orosz Mihály azt mondja, ez belefér a szólásszabadságba.

„Azt gondolom, hogy nem volt semmi túlzás ebben az akasztásban. Ez a véleménynyilvánítás szabadságába bele kell, hogy férjen. Amikor valaki a sötétség terjedése és a népirtás ellen, háborús bűnök ellen nyilvánítja ki a véleményét, akkor már nem semlegesen, toleránsan kezelik, hanem jön az értékítélet szerinti minősítése, és már gyakorlatilag tőlünk próbálnak elhatárolódni” – fogalmazott.

Tiltakozik Izrael budapesti nagykövete is. Ilan Mor közleményt adott ki, amelyben antiszemita horrorshow-nak nevezte a performanszt, a polgármester szerinte nyilvánosan elkövetett gyilkosságra buzdított, amivel átlépett egy határt. A nagykövet azt is írta: biztos benne, hogy a magyar társadalom többsége elítéli ezeket a tetteket.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!