2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Nem vonhatják vissza a molesztáló főszerkesztő kitüntetését

2014. július 29., kedd 20:26, frissítve: péntek 18:22

Törvényi hivatkozás hiányában nem vonhatják vissza a diákjait zaklató Sipos Pál állami kitüntetését. A Trefort Gimnázium egykori tanára az iskola elhagyása után a Magyar Televízióban dolgozott, az itt végzett munkájáért kapta 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést.

Sipos Pál a Trefort Gimnázium tanáraként egy évtizedig szervezett a diákoknak háromhetes nyári programot. A 444.hu-n megjelent írás szerint éjszaka a nagyobb fiúkat közös szexuális játékokra vette rá, tanév közben pedig felhívta magához a diákjait, és molesztálta őket. Ezt később megtudták a szülők is, akik ultimátumot adtak neki: ha azonnali hatállyal felmond, nem jelentik fel. Sipos év közben távozott. A Hír Televízió elérte a Trefort Ágoston Gimnázium 25 évvel ezelőtti igazgatóját. Honti Mária csak annyit mondott: nem tudott a molesztálásokról, de nem akart nyilatkozni. Indoklása szerint ezzel szeretné védeni volt iskolája hírnevét.


Sipos Pál már tanárként ifjúsági műsorokat vezetett, később szerkesztő és főszerkesztő lett. A 444.hu szerint itt is szexuálisan közeledett fiatal beosztottjaihoz, ezt eddig nyilvánosan senki sem erősítette meg. Horváth Ádám, aki 1994 és 1995 között az intézmény elnöke volt, azt mondta: jól ismerte, dolgoztak is együtt, de csak a botrány kirobbanása után szembesült a tetteivel. „El vagyok szörnyedve az egésztől. Egy kétgyerekes családapa, mindenkiről föltételeztem volna, de róla nem, és hát mit lehet csinálni, szerintem ő el fog menni külföldre” – mondta a Magyar Televízió volt elnöke. Arra a kérdésre, hogy mit mondana neki, ha véletlenül szembejönne vele az utcán, azt válaszolta: „Semmit. Nem állnék vele szóba. Akinek az élete ilyen mérhetetlenül nagy hazugságra épül föl, azzal nekem nincs mit csinálni” – tette hozzá Horváth Ádám.

A férfit 2006-ban Bozóki András, a Gyurcsány-kormány nemzeti kulturális örökség minisztere a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntette ki. A Köztársasági Elnöki Hivatal tájékoztatása szerint ezt nem lehet visszavonni. A Hír Televíziónak azt írták: „Állami kitüntetés visszavonására a hatályos törvényi szabályozás nem tartalmaz rendelkezést.” A kormány szerint az elmúlt négy évben több törvényt is módosítottak a gyermekek védelme érdekében. A molesztálásnak például be kell kerülnie az erkölcsi bizonyítványba. „Mindenki, amikor fel akar venni valakit bármilyen munkakörbe, ahol a gyerekekkel közvetlenül kapcsolatba kerül, és kikér egy ilyen bizonyítványt, abból ki fog derülni, hogy az illető kiskorúak sérelmére követtel el ezt a bűncselekményt. Tehát általános jelleggel mindenhol segítséget nyújt azoknak az intézményvezetőknek, akik gyermekekkel foglalkozó intézményt vezetnek” – nyilatkozta Rétvári Bence miniszterhelyettes. Ez csak abban az esetben segíthet, ha az illetőt elítélték. A rendőrség Sipos Pál ügyében azonban nem nyomoz, mert évtizedekkel korábbi tettei elévültek. A férfit a botrány kirobbanása óta nem lehet elérni, úgy tudni: külföldön bujkál.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!