2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Körhinta

Következik:

Híradó 22:15

"Nem riadnak vissza az ártatlanok lemészárlásától"

2013. január 18., péntek 07:27, frissítve: szombat 15:10

Algériában folytatódott a túszdráma, miután az észak-afrikai ország hadserege továbbra sem tudta visszafoglalni azt a földgáztelepet, ahol iszlám terroristák külföldi túszokat ejtettek. A kormányerőknek néhány fogvatartottat már sikerült kiszabadítaniuk, de több külföldi és algériai túsz meghalt az akcióban. Az áldozatok pontos számát egyelőre nem tudni, de a Reuters hírügynökség 30 halottról tud. A túszok között egyébként többek között brit, francia, amerikai, norvég, japán és román állampolgárok is voltak.

Két skót, egy kenyai és egy francia túsz túlélte az algériai túszdrámát, társaikról azonban egyelőre nem tudni biztosat. Az algériai belügyminiszter szerint a fegyvereseket Moktar Belmoktar, az al-Kaida egyik vezetője irányítja, és nem a szomszédos országokból érkeztek.

„Nem hiszem, hogy Maliból jöttek, mert az nagyon messze van innen – fogalmazott az algériai belügyminiszter, hozzátéve: azt sem hiszem, hogy a líbiai határ felől érkeztek. Biztosan a környékről valók, eltakarták az arcukat is.”

A történteket a nemzetközi közvélemény szinte egységesen elítélte.

„Ez a túszejtés is azt mutatja, hogy milyen brutális és kegyetlen a terrorizmus – közölte a német külügyminiszter, hozzátéve: együtt érzünk a családokkal, az érintettekkel, az áldozatokkal, és azokkal, akiknek sikerült sértetlenül megmenekülni. Aggasztóak az Algériából érkező hírek – mondta Guido Westerwelle. Ezek a terroristák nem szabadságharcosok. Bűnözők, akik nem riadnak vissza az ártatlanok lemészárlásától” – tette hozzá a tárcavezető.

Egy al-Kaidához közelálló fegyveres csoport szerint a támadás oka az volt, hogy Algéria engedélyt adott Franciaországnak légtere használatára, a szomszédos Maliban működő muszlim szélsőségesek elleni akciókban. A túszdráma miatt sokan attól félnek, hogy a francia szerepvállalás miatt több támadás is várható nyugati célpontok ellen Afrikában.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!