2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Nem mindenki Mesterházyval próbálkozna ősszel

,

2014. április 12., szombat 16:21, frissítve: szombat 20:00

A választási vereség okait elemzi délelőtt óta az MSZP választmánya. Bár több tag elvárta volna, Mesterházy Attila nem ajánlotta fel lemondását. Nem mindenki futna neki a jelenlegi pártelnökkel az önkormányzati választásnak.

Nem ajánlotta fel lemondását Mesterházy Attila a választási vereség miatt az MSZP választmányának. A délelőtt óta tartó, zártkörű tanácskozáson a pártelnök és a pártvezetés is kapott bírálatokat a kampányban elkövetett hibákért. Rendkívüli tisztújítás nem várható az MSZP-ben, a szocialisták jelen állás szerint Mesterházy Attilával vágnak neki az önkormányzati választásnak is.

Horn nem egyszerűen felajánlotta, hanem lemondott

Az előzetes nyilatkozatok alapján a legtöbb kritika a vidéki választmányi tagoktól érkezhetett, hiszen a baloldal a fővároson kívül csak Szegeden nyert, az egyik miskolci körzetben pedig nyerésre áll. Egyesek megjegyezték, hogy az 1998-as vereség után Horn Gyula akkori pártelnök nem egyszerűen felajánlotta lemondását, hanem le is mondott. Hiller István volt pártelnök az önkormányzati választásnak már nem feltétlenül Mesterházy Attila vezetésével vágna neki.

„A vidék azt üzente, hogy valamit elcsesztünk.” Nem cifrázta mondandóját Orosháza korábbi szocialista polgármestere és parlamenti képviselője a választmányi ülés előtt. Fetser János felidézte, hogy az 1998-as vereség után Horn Gyula lemondott az MSZP elnöki tisztségéről. Megjegyezte, hogy az európai szokásokat Mesterházy Attilának és Molnár Zsolt kampányfőnöknek is követnie kellene. „Ha egy csapat nyer, akkor együtt ünnepel mindenki, hogyha kiesik az NB1-ből, nem a játékosokat szokták elküldeni, hanem a vezetőket” –  fogalmazott Fetser János.



A mellhártyagyulladással küzdő Szekeres Imre beérte volna annyival, ha Mesterházy Attila fejében megfordul a távozás gondolata. „Én azt gondolom, hogy vasárnap este volt egy lélektani pillanat, amikor az elnökségnek fel kellett volna ajánlania lemondását” – mondta Szekeres. Az MSZP egykori elnökhelyettese szerint a két egymást követő vereség után az MSZP és a baloldal újraszervezése elkerülhetetlen.

Ugyanezt mondta az egyik volt pártelnök. Hiller István, aki a kudarc mélyreható elemzését várja a párttól, az önkormányzati választásnak nem feltétlenül vágna neki a jelenlegi pártvezetéssel. „Az európai parlamenti választás előtt személyi változást nem támogatok” – mondta Hiller.

Az MSZP egyik alelnöke kevésbé a párt vezetőit, sokkal inkább a körülményeket hibáztatta, noha januárban Mesterházy Attila a baloldal kétharmados győzelmét sem zárta ki az új választási rendszerben. „Az én személyes meggyőződésem szerint alapvetően egy galád választási rendszer keretei között kellett végezni a munkánkat, azt mondom, Önnek így a szemébe nézve, hogy a kiegyensúlyozott tájékoztatás jegyében – személyes megítélésem szerint – volt némi kifogásolnivaló” – mondta Gúr Nándor.

A választmány elnöke, Botka László, akinek a városát, Szegedet megnyerte a baloldal április 6-án, az ülés előtt nem kommentált. „Köszönöm szépen, a választmányi ülés után állunk rendelkezésre, akkor tudom elmondani, hogy mi történik a választmányi ülésen, konstruktív vitára számítok, köszönöm.”

Az Európai Unióba készülő Veres János még ennyit sem mondott a sajtónak. A volt pénzügyminiszter a tőle megszokott módon vágott magának utat az újságírók és operatőrök között.

A baloldali pártok közben már a főpolgármester-jelöltről sem értenek egyet. Bővebben>>>

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!