2024. 09. 16. Hétfő Edit napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Beolvasták a diákok petícióját

2012. december 17., hétfő 23:50, frissítve: kedd 09:17

A Parlamentnél, majd a Magyar Rádiónál folytatták tiltakozásukat a felsőoktatás átalakítása ellen azok a diákok, akik délután az oktatásért is felelős humán-minisztérium épülete előtt gyűltek össze. Követelték, hogy hat pontból álló petíciójukat olvassák be, ez kilenckor meg is történt - szerkesztett formában. Közben a parlament eltörölte a keretszámokat.

17 órakor kezdődött a Humán Platform által szervezett tüntetés az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt – jelentette a Hír TV helyszíni tudósítója. Több felszólaló tartott beszédet, akik egy-egy tagszervezetet képviselnek a platformon belül. Továbbra is a keretszámok szűkítése ellen tüntettek, azt mondják ugyanis, hogy hiába törli el a parlament, az intézmények úgyis rákényszerülnek majd az alkalmazására. A PDSZ elnöke úgy fogalmazott, hogy szerinte a kormánynak a biztos munkát is garantálnia kellene a végzős egyetemistáknak. Mendrey László bejelentette, hogy az érdekképviselet az Alkotmánybírósághoz fordult az iskolák államosítása miatt. A helyszínen dobozokban pénz gyűjtöttek a mai rendezvény költségeire, mely honlapjuk szerint 900 ezer forintba kerül.

A rendezvény 18 óra után néhány perccel békésen ért véget – jelentette televíziónk munkatársa. A tüntetés után a résztvevők egy csoportja a Parlament felé indult. A tiltakozók itt azt skandálták, hogy „Nem hagyjuk!”, illetve a parlamenti képviselőknek, hogy „Gyertek ki!”. A rendőrség lezárta a Kossuth tér környékét. A diáktüntetés résztvevői ezután a belváros irányába indultak, 19 óra után néhány perccel a tömeg már a Nagykörút forgalmát bénította meg – közölte kollégánk.

Este 8 órakor a Hír TV tudósítója azt jelentette, hogy a demonstrálók a Magyar Rádió épületénél a követeléseik beolvasását szeretnék elérni. Stein Róbert, az MTVA tartalomszolgáltatási igazgatója várhatóan átveszi a diákok petícióját. Az intézményt kettős rendőrkordon védi, és a környező utcákban is nagy létszámban vannak jelen az egyenruhások.

A közmédium vezetése eleget tett a demonstrálók követelésének, és a 21 órai hírekben beolvasták a hat pontos petíciót összefoglalva, ami a tömegnek nem tetszett. A Hír TV helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy idő közben a tüntetők nagy része hazaindult. A szervezők azt javasolták, menjenek a Színház- és Filmművészeti Egyetemhez, hogy ott fórumot rendezzenek.

A tüntetők távoztak a rádió épületétől, sokan hazamentek, mások a színművészetire – közölte a Hír TV kollégája este 10 órakor. A Színház- és Filmművészeti Egyetemnél a rektor kinyittatott egy termet a diákoknak, ahol fórumot tarthattak, a hallgatók arra is lehetőséget kaptak, hogy a teremben aludjanak.

A gimnáziumokban is demonstráltak

Demonstrációval kezdődött a hét a szegedi Tömörkény István gimnáziumban. A diákok azt szeretnék, ha a kabinet jövőre a 2011-es felsőoktatási keretszámokat állítaná vissza, utána pedig az érintettekkel közösen döntene a folytatásról.

Tiltakoztak a diákok az egyik budapesti gimnáziumban is. Száz fekete lufit engedtek fel, amellyel füstbe ment jövőjüket akarták szimbolizálni. A keretszámok eltörlésével ugyan egyetértenek, de szerintük kevés már az idő egy új rendszer kidolgozásához.

Az emberi erőforrások minisztere vasárnap jelentette be, hogy a kormány megszünteti az eddigi keretszámrendszert a felsőoktatásban. Cserébe diplomaszerzést és magyarországi munkavállalást vár el a diákoktól. A részletekről szerdán dönt a kabinet.

Tiltakozott az LMP is

Transzparenssel tiltakozott a parlamenti ülésteremben az LMP több képviselője a felsőoktatásban tervezett változások ellen.

Az ellenzéki képviselők a hallgatói önkormányzatok és a Hallgatói Hálózat által megfogalmazott követeléseket írták a molinóra. A néhány perces akciónak végül Kövér László házelnök felszólítására vetettek véget. Orbán Viktor hétvégi nyilatkozatából az LMP szerint az derül ki, hogy a miniszterelnök hozzáértése megkérdőjeleződik. Osztolykán Ágnes azt mondta: keretszámok nélkül nem lehet felsőoktatási költségvetést tervezni.

Módosítást nyújtott be az MSZP

A Hallgatói Hálózat és a hallgatói önkormányzatok követeléseit nyújtotta be az MSZP a parlamentnek. A pártelnök azt mondta: nem egyeztettek erről a hallgatókkal, és nem változtattak a 6 ponton sem. Ezzel együtt egy költségvetési módosító javaslatot is beterjesztett az ellenzéki párt. A szocialisták 27 milliárd forintot csoportosítanának át az egyetemek, főiskolák számára. Pénzt vonnának el a többi között a kormányzati kommunikációból, a miniszterelnökségtől, a debreceni futballstadion építéséből és a Lakitelki Népfőiskolától.

Rogán: A diákoknak is vállalniuk kell a felelősséget

A diákoknak is vállalniuk kell a felelősséget a felsőfokú tanulmányaik során – erről Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője beszélt a parlamentben napirend előtt felszólalásában. A politikus elmondta: csak azoknak kell önköltséget fizetniük tanulmányaik során, akik nem vállalják az állami támogatás feltételeit.

„Tisztelt képviselőtársaim, tandíj tehát nincs, önköltséget pedig csak annak kell fizetnie, aki nem éri el a ponthatárt vagy nem kér az állami támogatásból vagy az azzal járó feltételekből. Meggyőződésem szerint ez így igazságos” – fejtette ki Rogán Antal.

Eltörölték a keretszámokat

Közben eltörölte az egyetemi és főiskolai keretszámokat a parlament. A módosító javaslatot a jövő évi költségvetést megalapozó salátatörvényhez nyújtották be. 2013-tól az emberi erőforrás miniszter állítja össze a teljes vagy részleges állami támogatásban részesülő egyetemi szakok listáját.

A minimális pontszámot kormányrendelet határozza meg, de az állami ösztöndíj vagy részösztöndíj elnyeréséhez magasabb pontszámot kell elérni. A magasabb pontszámot a miniszter határozza majd meg a Felsőoktatási Tervezési Testület és az Országos Doktori Tanács véleményének figyelembevételével.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!