2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

„Nem akarnak békét, összecsapásokat akarnak”

2013. június 27., csütörtök 11:32, frissítve: hétfő 18:13

A kormány engedményei ellenére tovább folytatódnak a tüntetések Brazíliában. Szerdán országszerte ismét tízezrek vonultak utcára. A Konföderációs Kupa szerdai elődöntőjének helyszínén 40 ezren demonstráltak. A tüntetők követelései nem változtak.

„FIFA, menj haza!” – volt olvasható a tüntetők tábláin Belo Horizontében. Negyvenezren vonultak fel a Konföderációs Kupa szerdai elődöntőjének helyszínén. Néhányan követ dobáltak a rendőrségre, amely könnygázzal válaszolt.

„Tegnap megállapodást kötöttünk, hogy nem viselkednek így, nem fogják megtámadni a kerületet. Ami történt, az egyszerűen tiszteletlenség – nyilatkozta a katonai rendőrség egyik hadnagya. – Nem akarnak békét, összecsapásokat akarnak. A katonai rendőrség megvédi azok biztonságát, akik békésen akarnak tüntetni, és azokét is, akik a stadionban a meccset nézik.”

A többnyire békés tüntetőket a rendőrség a mérkőzés kezdőrúgása után kezdte el oszlatni. Több tucat könnygázgránátot lőttek a tömegbe. A tiltakozók egy része elszaladt, másik része viszont, arcát takarva támadt a rendőrökre. Egy 21 éves férfi leesett egy felüljáróról, és öt métert zuhant. A mentősök és a tiltakozók hamar kimenekítették. Sötétedéskor utcai harc kezdődött. Egy csoport fiatal felgyújtott egy városi buszt.

Nyomornegyedek lakói tüntettek Rióban
Kedd este két Rio De Janeiró-i nyomornegyed lakói vonultak az utcára és követeltek magasabb színvonalú oktatást és egészségügyi ellátást.

„Úgy vélem, valami változni fog. Tudom, hogy a politikusok kétszer is meggondolják, hogy maguknak bért emelnek úgy, hogy három napot dolgoznak egy héten. Az embereknek tiltakozniuk kell, kijönni az utcára. Nagyon reménykedem, hogy sokkal jobb lesz minden” – mondta egy helyi tanár.

A demonstrálók továbbra is a jövő évi foci-vb és a 2016-os olimpia magas költségei ellen tiltakoznak, s az oktatás, az egészségügy és a közlekedés fejlesztését követelik. Politikai elemzők szerint a következő időszakban mindennapossá válhatnak a tüntetések Brazíliában.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!