2023. 11. 29. Szerda Taksony napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 23:00

Izrael befejezi a gázai hadműveletet

,

2014. augusztus 2., szombat 17:15, frissítve: szombat 19:21

Több mint 200 millió dollárnyi támogatást szavazott meg az amerikai törvényhozás Izraelnek. A pénzt a Vaskupola rakétavédelmi rendszer üzemeltetésére fordítják. Korábban a palesztinok is kaptak pénzt az Egyesült Államoktól, igaz, a humanitárius segély összege nem érte el az 50 millió dollárt. A felek közti tűzszünet pénteki összeroppanásáért a Hamászt tette felelőssé az amerikai elnök, de ma újra Egyiptomba utaztak palesztin küldöttek, hogy a fegyvernyugvásról tárgyaljanak. Szombat délután Izrael bejelentette, hogy egyoldalúan és fokozatosan befejezi a gázai hadműveletet és kivonul a térségből.

225 millió dollár katonai támogatást nyújt Izraelnek az Egyesült Államok – az erről szóló határozatot egyhangúlag fogadta el az amerikai szenátus, majd néhány órával később a kongresszus is. A pénzt a Vaskupola rakétapajzs üzemeltetésére fordítják. „Az eléggé működésképtelen kongresszus végre tett valamit, ami jó irányba történő elmozdulás. Nem sokkal ezelőtt hagytuk jóvá, hogy újabb rakétákat biztosítunk a Vaskupola védelmi rendszerhez, amely a rombolástól védi az izraeli lakosságot” – mondta Lindsey Graham republikánus szenátor.


A palesztin lakosságot viszont nem óvja semmi az izraeli rakétáktól és gránátoktól, amelyek az utóbbi órákban is folyamatosan hullottak a Gázai övezetre. Az izraeli hadsereg a hadműveleteket kiterjesztette a Gázai övezet déli részén lévő Rafahra is. A július 8-án indított izraeli katonai akciókban eddig több mint 1600 palesztin halt meg, ebből több mint 250 gyermek. Rendkívül sok gyerekáldozatot követeltek az ENSZ-iskolák elleni izraeli támadások – ezt megerősítette a Hír TV stúdiójában Marie Antoinette Sedin palesztin nagykövet.

Sedin: – A kórházakban orvosok vannak, akik kijelentették, hogy itt márpedig nincsenek rakétavetők. Vagy nézzük a strandon játszó gyerekeket, nyílt terepen voltak, és mégis, emlékszik a történetre? A gyerekek ástak a szüleik után a romok alatt, és mégis áldozatul estek. Iskolák, templomok – a Hamasz beköltözik a templomba és oda telepít rakétavetőket?
Riporter: – Állítólag, a jelentések szerint igen.
Sedin: – Nem, nem, ott a tévé, a YouTube, vissza lehet nézni.

A Hamász katonai szárnya, az Ezzeddín el-Kasszám Brigádok közben felelősséget vállalt egy izraeli katona elrablásáért. A csoport közleményében azonban azt állította, hogy a támadást a tűzszünet életbe lépése előtt követték el, nem pedig utána, ahogy azt Izrael állítja. Az amerikai elnöki péntek esti sajtótájékoztatóján a Hamászt tette felelőssé a 72 órás tűzszünet összeomlásáért, és követelte az elrabolt izraeli katona feltételek nélküli azonnali szabadon bocsátását.

Tekintse meg a teljes interjút:

Izrael befejezi a gázai hadműveletet

Izrael nem tárgyal a Hamásszal, hanem egyoldalúan és fokozatosan befejezi a gázai hadműveletet és kivonul a térségből. Ezt az egyik izraeli tévécsatorna jelentette be a zsidó állam nemzetbiztonsági kabinetjének döntésére hivatkozva. Az izraeli hadsereg állítólag már felszámolta a Hamász radikális palesztin szervezet gázai alagútjainak döntő többségét, és egy-két napon belül teljesíti a szárazföldi akció megindításakor kitűzött célokat.


Gyertyagyújtás a Lánchídon

Több százan emlékeztek a gázai konfliktus palesztin áldozataira péntek este a budapesti Lánchídon. Az eseményen több, békét követelő transzparenst is kifeszítettek, többen magyar vagy palesztin zászlókat tartottak a kezükben. A gyertyagyújtást a Magyarországon élő palesztinok szervezték, a tömegben a palesztinok mellett magyarok is gyertyát gyújtottak.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!