2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Újra nekifut a bankbetétadó bevezetésének Ciprus

2013. március 23., szombat 17:09, frissítve: vasárnap 20:42

Újra megpróbálkozik a betétadó bevezetésével a ciprusi kormány. A tervek szerint 20 százalékos illetéket vetnek ki a 100 ezer euró feletti betétekre a szigetország legnagyobb bankjában. Más pénzintézetekben 4 százalékos egyszeri adóval sújtanák a megtakarításokat. A parlament péntek este hagyta jóvá a bankrendszer átalakítását, amellyel a második legnagyobb pénzintézetet mentették meg. Ciprusnak hétfőig csaknem 6 milliárd eurót kell előteremtenie, hogy megkapja a 10 milliárd eurós hitelt.

A legolcsóbb áruk a legkelendőbbek a ciprusi főváros piacán. A bankok már csaknem egy hete zárva tartanak, így sokan a készpénz-megtakarításaikat kénytelenek felélni.

„A családunkban ketten is munkanélküliek, szóval nehéz a helyzet. De a mostani, ami az elmúlt napokban kialakult, tovább rontott a dolgokon. A legrosszabb az, hogy elfogadtuk az unió feltételeit. Ki kellett volna rúgnunk őket innen, és magunknak megoldani a gondjainkat” – fogalmazott Krisztosz Kartasz helyi lakos.

A külföld ragaszkodik a betétadóhoz

A ciprusi kormánynak hétfőig közel 6 milliárd eurót kellene előteremtenie, hogy megkapja a 10 milliárd eurós EU–IMF-hitelt. A parlament ehhez a bankrendszer átalakítását már megszavazta, az Európai Unió, és különösen német kormány azonban a korábban elutasított betétadó bevezetéséhez is ragaszkodik. A törvényhozás az euróövezeti pénzügyminiszterek vasárnapi találkozója után újra szavaz az intézkedésről. Az új javaslat szerint 25 százalékos illetéket vethetnek ki a 100 ezer eurón felüli betétekre a szigetország legnagyobb bankjában.

– Nagy előrelépést tettünk a megoldás felé, legalábbis a nemzetközi hitelező trojkával, amely majd elküldi a javaslatait az euróövezetnek – véli a ciprusi pénzügyminiszter.

Ha hétfőig mégsem születik az euróövezet számára is elfogadható megoldás, az Európai Központi Bank beszünteti a ciprusi bankok támogatását, ami a szigetország csődjéhez és az eurózónából való kilépéséhez vezethet.

Aggódnak a görögök

A görögök is egyre inkább aggódnak a ciprusi helyzet miatt. A szigetország válsága ugyanis súlyosbíthatja a megszorításokat még be sem fejező, gyenge bankrendszerrel és folyamatos recesszióban lévő görög gazdaság helyzetét is.

Görögország-szerte is zárva maradtak a ciprusi tulajdonú bankok. A 300 fiók, több mint 14 milliárd eurónyi betét és minden tevékenység a ciprusi kormány döntése alapján görög pénzintézetek tulajdona lesz. Így egy ciprusi banki összeomlás nem lesz hatással a görögökre. A lakosok azonban félnek.

A görög pénzügyminiszter többször is nyugtatni próbálta a lakosságot, hogy a pénzük biztonságban van, a gazdasági helyzet és a bankszektor állapota azonban még mindig törékeny. A legutóbbi segélycsomagban ugyanis a bankok feltőkésítésére nem került teljes mértékben sor. Aggodalomra adhat az is okot, hogy több görög család Ciprusra menekült a munkanélküliség elől. A két ország közötti pénzmozgás is ciprusi bankokon keresztül zajlik, valamint Görögország Ciprus egyik legnagyobb importőre.

Mindemellett azzal, hogy Ciprus visszautasította az uniós segélycsomagot, Görögországban is újraindultak a viták az általuk felvett nemzetközi hitelek magas ára miatt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!