2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Nagy energiájú tárgyak szakították darabokra a maláj gépet

2014. szeptember 9., kedd 12:13, frissítve: kedd 16:26

Nagy energiájú tárgyak miatt zuhant le júliusban Ukrajnában a maláj utasszállító. Ezt állapította meg a katasztrófáról készített előzetes jelentés. A Holland Biztonsági Testület szerint az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó járat a levegőben darabokra szakadt. A holland szakértők kizárták, hogy a szerencsétlenséget műszaki meghibásodás vagy a személyzet hibája okozta volna.

Hazaszállították Malajziába a júliusban Ukrajnában lelőtt maláj utasszállító két újabb áldozatának földi maradványait. A repülő a polgárháború sújtotta Ukrajna fölött zuhant le. Majdnem 300-an haltak meg a tragédiában. A legtöbb áldozat holland volt, emiatt holland szakemberek végezték a vizsgálatot. A szakértői jelentés szerint: az utasszállítót nagy energiájú tárgyak hatására tört darabjaira a levegőben. Ez azt jelentheti, hogy a Boeing 777-est lelőtték.

Közben Ukrajna keleti részén a pénteken elfogadott tűzszünet ellenére továbbra is összecsapások vannak a kijevi kormányerők és az oroszbarát szeparatisták között. Az ukrán hadvezetés szerint a fegyvernyugvás megkötése óta négy ukrán katona halt meg, majd 30 pedig megsebesült a gránátvetőkkel, rakétavetőkkel végrehajtott akciókban. A felek egymást vádolják a tűzszünet megsértésével. Kijev szerint az ukrán katonák csak viszonozzák a tüzet. A szakadárok is azt közölték, ők csak önvédelemből lőnek.

– Őszintén beszélek a tűzszünet megfigyeléséről. Nehéz elhinni, hogy az ukrán hatóságok minden egységüket arra utasították, hogy ne lőjenek. Tegnap lőtték Avdeevkát és Szpartakot, tegnap éjjel pedig megpróbálták Mariupol felől megostromolni Donecket. Tüzérség lőtte Proletárkát és Mariinkát. Hogyan is hívhatnánk ezt tűzszünetnek – nyilatkozta Alexander Zaharchenko, a donecki népköztársaság vezetője.

A nyugati országok és Kijev szerint a szeparatistákat orosz katonák támogatják, Moszkva fegyverekkel is segíti a harcukat. az orosz vezetés továbbra is tagadja az állításokat. A válságot újabb, Moszkvával szembeni büntetőintézkedésekkel próbálja kezelni az Európai Unió. A tagállamai képviselői hétfőn este fogadták el a legújabb szankciókat. Sajtóértesülések szerint az lépésekkel Brüsszel a Gazprom orosz állami energetikai cég olajipari üzletágának hozzáférését is korlátozni fogja az európai tőkepiacokhoz, illetve orosz tisztviselők és szeparatista vezetők számláit is befagyasztja és megtiltja a beutazásukat. Az oroszok légtérzárral válaszolhatnak az újabb szankciókra.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!