2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Tusványos '24

Következik:

Európai Híradó 04:00

Most mecsetet bombázott Izrael

2014. augusztus 8., péntek 17:59, frissítve: szombat 08:38

Megszakította a tárgyalásokat Izrael a tartós gázai tűzszünetről, miután a palesztin Hamász újrakezdte a rakétatámadásokat a háromnapos fegyverszünet lejárta után. A zsidó állam légi csapásokkal válaszolt, amelyekben egy 12 éves palesztin gyermek meghalt. A Hamász továbbra is a gázai blokád feloldását és a palesztin foglyok szabadon bocsátását követeli. Szerintük 2012-ben már megegyeztek erről. Izrael ezt most elutasítja, ehelyett demilitarizált övezetté tenné Gázát.

Egy mecsetet is bombázott pénteken az izraeli hadsereg. Többen megsérültek és egy 12 éves gyermek meg is halt a támadásban. „Amikor megérkeztünk a helyszínre, sebesülteket találtunk, mindannyian gyermekek. Előbb elhoztuk a sérülteket, majd visszamentünk, és megtaláltuk a fiút a mecsetben fejsérülésekkel” – mondta el egy palesztin orvos.

Az izraeli csapás a Hamasz rakétatámadásaira. A radikális palesztin szervezet a háromnapos tűzszünet lejárta után azonnal lőni kezdte a zsidó államot, az izraeli légvédelmi rendszer a rakéták többségét megsemmisítette, de néhány becsapódott. Egy izraeli katona és egy civil megsebesült.


„Ez így nem mehet tovább. Nem fogjuk tovább eltűrni, hogy a rakéták a fejünkre essenek. Arra kérem a kormányt, hogy tegyen meg mindent az életünk védelmében. Nyugalomban, békében szeretnénk élni” - nyilatkozta Tamiir Edan izraeli önkormányzati vezető.

A tartós fegyvernyugvás feltételeiről továbbra sincs megegyezés, Izrael a gázai övezet demilitarizálását, a Hamasz pedig az övezetet sújtó blokád feloldását és a palesztin foglyok szabadon bocsátását követeli.

„A palesztin követelések részei annak az egyezménynek, amelyet korábban már aláírtunk Izraellel. A 2012-es megállapodásban Izrael kötelezettséget vállalt arra, hogy megnyitja a határátkelőket és a vízi utakat, megszünteti az ütközőzónákat, szabadon enged foglyokat, valamint gondoskodik a repülőtér és a kikötő megnyitásáról. Reméljük, hogy az izraeli kormány bejelenti az átkelők megnyitását annak érdekében, hogy áramot, vizet, élelmiszert, gyógyszert kaphassunk. Ez szükséges Gáza katasztrofális helyzetének javításához” – fejtette ki Saeb Erakat palesztin főtárgyaló.

Az Amnesty International közben bejelentette: egyre több a bizonyíték arra, hogy az izraeli hadsereg szándékosan bombázott palesztin egészségügyi létesítményeket. A nemzetközi jogvédő szervezet vizsgálatot követel háborús bűncselekmény elkövetésének gyanújával. A támadásokban az ENSZ menekültügyi szervezetének 11 dolgozója is életét veszítette.

Az egy hónapja tartó háború közel kétezer palesztin áldozatot követelt. Az izraeli oldalon két civil és 64 katona veszítette életét.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!