2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Merkel megdöntheti Thatcher csúcsát

2013. szeptember 20., péntek 17:35, frissítve: vasárnap 08:11

Egy nappal a szövetségi választások előtt még semmi nem dőlt el Németországban a szakértők szerint. Angela Merkel pártja toronymagas esélyesnek számít, koalíciós partnere viszont jóval kevesebb szavazatra számíthat, mint négy évvel ezelőtt. Elemzők azt sem zárják ki, hogy a Merkel vezette kereszténydemokraták és az ellenzéki szociáldemokraták ismét nagykoalícióban kormányozzanak, mint 2005 és 2009 között.

Higgadt, elégedett tömeg várta Angela Merkelt kampánykörútja egyik utolsó állomásán, a közép-németországi Fulda városában. Ha a kancellárt vasárnap újraválasztják, megdöntheti a brit Margaret Thatcher tizenegy
éves csúcsát, és ő lehet a leghosszabb ideig szolgáló női kormányfő Európában. „Szeretem a munkámat, szeretem szolgálni a német népet, és továbbra is ezt akarom csinálni. Köszönöm, minden jót!” – mondta a kancellár híveinek.

Merkelre a legutóbbi felmérések szerint a németek több mint fele szavazna, baloldali kihívóját viszont mindössze a lakosság negyede látná szívesen a kancellári székben. Peer Steinbrück abban bízhat, hogy összességében az ellenzék több szavazatra számíthat, mint a kormányoldal. „Napokon belül a kezükben lesz a döntés, és kormányt válthatnak Németországban. Önök, és csak önök tehetik ezt meg. Néhány napon belül megszabadulhatnak Merkeltől. Napokon belül megszabadulhatnak a legtétlenebb, legmaradibb, legnagyszájúbb kormánytól, amely az újraegyesítés óta vezette az országot” – fogalmazott a kancellárjelölt.

A szakértők úgy látják, Merkel sorsa a kisebbik kormánypárt, a szabad demokraták támogatottságától függ. A múlt hétvégi bajorországi választásokon a liberálisok népszerűsége 8-ról 3 százalékra zuhant. „Elég voks gyűlhet össze az újabb kereszténydemokrata-liberális koalícióhoz, de az is lehet, hogy mégsem gyűlik össze, mivel a liberálisokban nagyot csalódtak a szavazóik 2009 óta, és sokan nem akarnak rájuk voksolni” – vélekedik a Forsa Piackutató Intézet igazgatója.

A szabad demokraták hiába kérték, hogy a kereszténydemokrata szavazók az ő listájukat támogassák, Merkel ebbe nem ment bele. Ha a jelenlegi kabinet valóban nem szerez többséget vasárnap, nagykoalíció is alakulhat. 2005 és 2009 között Merkel kormányzott már együtt a szociáldemokratákkal, s a ciklus végére az SPD népszerűsége történelmi mélypontra került.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!