2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Megtámadták a tüntetők a Hír TV stábját

2014. október 26., vasárnap 21:24, frissítve: hétfő 06:58

A rendőrök felszólítására elhagyták a Lendvay utcai Fidesz-székházhoz tartozó ingatlant azok a tüntetők, akik kora este megrohamozták az épületet. Az arcukat sállal és csuklyával eltakaró támadók az internetadó elleni fővárosi demonstráció résztvevői közül váltak ki. Többen közülük a magukkal hozott elavult technikai eszközöket dobálták az épülethez, mások felmásztak a pártszékház erkélyére ahol megrongálták a redőnyöket és betörték az ablakokat. A demonstrálók a többi között a „Viktátor”, „demokráciát” kiáltásokkal és éljenzéssel kísérték a rongálást. A rendőrség távozásra szólította fel a tüntetőket, majd kordont vont az épület köré.

A pártszékház támadói közül többen a helyszínről tudósító stábunkra is rátámadtak. Riporterünket és a technikai személyzetet is megakadályozták a munkavégzésben, a technikai berendezéseket pedig megrongálták, ami miatt rövid időre meg kellett szakítani rendkívüli híradásunkat. A Hír TV munkatársait ért támadás miatt a szerkesztőség feljelentést tett a rendőrségen.

A korábban hivatalosan is bejelentett internetadó-ellenes tiltakozás nem sokkal 20 óra előtt ért véget a Hősök terén. Oda az Andrássy úton érkezett a tömeg a Nemzetgazdasági Minisztériumtól, a tiltakozó tömegben vonult André Goodfriend, az amerikai nagykövetség ügyvivője is. A Lendvay utcai székház megrongálását pedig közelről nézte végig Demszky Gábor, a főváros volt liberális főpolgármestere.

Transzparensekkel érkeztek a József nádor térre a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz a tüntetők délután hat órakor. A demonstrációt a józsefvárosi MSZP volt alelnöke szervezte, aki pártsemleges demonstrációt és békés tüntetést ígért. „Azért jöttünk ide, mert a kormány ezzel az adóval megsarcolja és becsapja az állampolgárokat” – mondta Gulyás Balázs. Hozzátette: az internetadó a világtól vágja el Magyarországot és több ezer munkahely megszűnésével jár, ezért arra szólította fel a tüntetőket, hogy telefonjuk magasba emelésével üzenjenek a kormánynak. Gulyás Balázs ezután ultimátumot adott a kormánynak, az embereket pedig keddre újabb tüntetésre hívta.

A demonstrálók – akik közt ott volt André Goodfriend, az amerikai nagykövetség ügyvivője is – ezután a Fidesz Lendvay utcai székházához indultak, de végül a Hősök terére mentek. A békésnek indult demonstráció, amely 20 órakor hivatalosan véget ért, erőszakos tüntetéssé fajult. A demonstrálókból kiváló csoport megrohamozta a Fidesz-székházat. A tüntetők számítástechnikai eszközökkel, téglákkal dobálták az ablakokat, többen pedig az erkélyekre is felmásztak. Kidöntötték az épület kerítését, és végül az épületbe is bejutottak, ahol egy irodát megrongáltak.

A Fidesz-székház ostrománál Demszky Gábor is kint volt. A volt SZDSZ-es főpolgármester 15 méterre áll a rendőröktől egy kis társasággal, akik egy molinót tartottak No More Corruption felirattal. Az ATV tudósítója pedig arról számolt be, hogy az „ultrák” is megjelentek az internetadó elleni demonstráción, akik azt skandálták: „mocskos zsidók”.

A tüntetők az eseményről élőben tudósító Hír TV munkatársait is megtámadták. Megrongálták a berendezéseket, ami miatt meg kellett szakítani a rendkívüli híradást. A Hír TV feljelentést tett a stábját ért támadás miatt a rendőrségen.

Az épületet megrongáló tüntetők végül a rendőrök felszólításra elhagyták a Fidesz-székház környékét.

A Fidesz-frakció bejelentette, már hétfőn benyújtják azt a törvénymódosító javaslatot, amely korlátot szab az internetadónak. Eszerint 700 forintban maximálnák az adó mértékét, amelyet a szolgáltatóknak kell fizetni megkezdett gigabájtonként. Közleményükben azt is hangsúlyozták: türelemmel meghallgatják azokat, akiknek ellenvéleményük van, de az erőszakot elfogadhatatlannak tartják. Azt pedig döbbenettel tapasztalták, hogy az esti demonstráció vandalizmusba torkollott.

Tiltakozásra buzdított a biztos is

Az internetadó elleni tiltakozásra buzdított újabb Twitter-üzenetében az Európai Bizottság digitális területért felelős alelnöke, Neelie Kroes. A liberális holland politikus arra szólította fel internetes követőit, hogy támogassák azokat, akik ma utcára vonulnak Budapesten vagy csatlakozzanak hozzájuk. A biztos már korábban is többször bírálta az internetadó tervét, szerinte az új közteher növelné a fogyasztók által fizetendő díjakat és visszafogná a gazdaságot.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!