2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Megszállták a kormányzati negyedet a tüntetők

2013. december 9., hétfő 10:20, frissítve: hétfő 14:04

Tüntetők szállták meg a kijevi kormánynegyedet. Céljuk az, hogy megbénítsák a kormány munkáját és hogy megvédjék magukat a rendőrségi támadásoktól. Az ellenzék vezetői közben kijelentették: nem ők rendelték meg a vasárnapi szobordöntést.

A kormányellenes tüntetés résztvevői vasárnap késő délután kalapácsokkal verték szét a volt kommunista vezért ábrázoló szobrot, miután kötelekkel és vascsövekkel ledöntötték a talapzatáról. Az ellenzéki vezetők az eset után siettek leszögezni, hogy nem ők rendelték meg az akciót.

A demonstrálók mostanra gyakorlatilag megszállták a kormányzati negyedet. A tüntetők célja, hogy megbénítsák a kormány munkáját és, hogy megvédjék magukat a rendőrségi támadásoktól. Az Európa-párti tüntetéseken először jelent meg a fiatalabbik Klicsko testvér.

– Ez nem az utolsó éjszaka, itt maradunk, ameddig nem győzünk – mondta Vlagyimir Klicsko. – Hiszünk az országunkban és büszke vagyok rá, hogy ukrán lehetek. Ugyanakkor semmilyen körülmények között sem tehetünk tönkre és nem törhetünk szét semmit. Nem kell követnünk a provokátorokat. Én bízom a hazámban csakúgy, mint bennetek – fogalmazott a nehézsúlyú ökölvívó-világbajnok.

Kijev és Moszkva is tagadta azokat az ellenzéki vádakat miszerint Vlagyimir Putyin és Viktor Janukovics szombaton a két ország közti vámunióról egyeztetett. A Hír TV által megkérdezett szakértő szerint azonban a két elnök olcsóbb gázról és egy lehetséges pénzügyi mentőövről állapodott meg az EU-s szerződésből való kihátrálás ellenértékeként.

– Igen, Oroszország Szovjetunió utóda, de nem a szovjet kommunista ideológiának az utóda; papíron és a valóságban sem. Egy ilyen helyzetben Putyinnak el kell döntenie, hogy az Ukrajnában kialakult helyzetre hogyan reagáljon. Nyilván ha én orosz államfő lennék, hál Istennek nem vagyok, nem a sajtón keresztül reagálnék, hanem olyan fórumokon, amelyek sosem derülnek ki, és képviselném az orosz érdekeket – fogalmazott Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

Viktor Janukovics azután döntött úgy, hogy felfüggeszti országa uniós tárgyalásait, hogy bejelentette: túl drága lenne a csődközelben lévő ukrán gazdaságnak a csatlakozási előkészületek megtétele.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!