2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:30

Megszabadulunk az IMF-hiteltől

2013. augusztus 12., hétfő 07:15, frissítve: hétfő 16:59

Megszabadul Magyarország a 2008-ban felvett IMF-hiteltől. A kormány előzetes bejelentése alapján hétfőn előtörleszti a Nemzetközi Valutaalaptól felvett kölcsön fennmaradó részét. A részletekről a tárca mára ígért tájékoztatást.

Az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgató-helyettese korábban úgy nyilatkozott: a Nemzetközi Valutaalap döntése alapján háromféle pénznemben, dollárban, euróban és fontban fizet a magyar állam. Elmondása alapján a 2,2 milliárd euró értékű tartozás rendezéséhez szükséges deviza forrása az év elején megvalósult devizakötvény-kibocsátás. A pénz a nemzeti bank közvetítésével jut el az IMF-hez.

A magyar állam összesen hét és fél milliárd euró értékű hitelt hívott le a valutaalaptól 2008 óta. Az utolsó törlesztőrészlet az eredeti ütemezés szerint jövő márciusban lett volna esedékes.

Zsigó: A magyar emberek teljesítményét dicséri

A magyar emberek teljesítményét dicséri az IMF-hitel visszafizetése - közölte a Fidesz szóvivője. Zsigó Róbert azt mondta: a bukott baloldal alkalmatlansága miatt kényszerült az ország a kölcsön felvételére, de a mostani végtörlesztés a bizonyíték arra, hogy Magyarország képes saját erőből, külső segítség nélkül is megállni a helyét. A politikus szerint a baloldal bár erkölcsileg csak 2010-ben bukott meg, az IMF-hitel nélkül már 2008-ban kiderült volna, hogy alkalmatlanok a kormányzásra.

„Erre a környékbeli országok közül senki nem volt még képes. Jól látjuk, hogy a szomszéd országok közül jó néhányan újabb IMF-hitelt kell hogy felvegyenek a korábbiak törlesztésére, Magyarország ezzel szemben három év alatt meg tudta oldani azt, hogy további IMF-hitel nélkül törleszti a 2008-as hitelt” – mondta korábban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Boros Imre szerint nem helytálló az a magyarázat, ami szerint a valutaalaptól kapott kölcsön olcsóbb, mint a piaci forrás. A közgazdász a Hír TV P8 című műsorában azt mondta, a hitelt a nemzetközi szervezet rendkívül kemény feltételekkel adja, a visszafizetéssel az ország kiszolgáltatottsága jelentősen csökken.

Barcza György, a Századvég Gazdaságkutató vezető elemzője szerint az európai példák alapján jóval kedvezőbb feltételekkel is finanszírozhatók a magyar állam költségei. „A legalacsonyabb finanszírozási szinttel rendelkező országok a régióban Csehország és Szlovákia, egyiknek sincs valutaalapos hitele, akiket pedig drágán finanszíroznak, az Románia és Magyarország – nekik van. Ha azt nézzük, hogy mi az ország hosszú távú kilátása, és ez egyértelműen az, hogy alacsony kamatkiadás kialakuljon, vissza kell törleszteni az IMF-hitelt, és a pénzügyeket olyan formába kell hozni, hogy a hazai és külföldi befektetők olcsón finanszírozzák, tehát ez nem megy másként, csak valutaalapos hitel nélkül.”

Forrás: Hír TV, MNO

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!