2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Csíksomlyói pünkösdi búcsú

Következik:

Híradó 13:00

Megkötötték a földgáz-megállapodást

, ,

2014. május 21., szerda 17:36, frissítve: hétfő 09:46

Harminc évre szóló földgáz-megállapodást írt alá Vlagyimir Putyin Kínával. A Gazprom orosz állami energiacég 400 milliárd dollár értékben szállít földgázt Kínának, de elemzők szerint nem valószínű, hogy Kína a teljes világpiaci árat kifizetné az energiahordozóért. Az orosz energiaimport a téma Európában is. Az amerikai alelnök Romániában azt mondta: felesleges marad a NATO fegyverkezése, ha közben az orosz függőséget nem lehet csökkenteni. José Manuel Barroso pedig háromoldalú tárgyalást kezdeményezett Moszkvával, hogy az oroszok akkor is szállítsanak Európának, ha az ukránok megcsapolják a vezetéket.

Az évtized üzletét kötötte Vlagyimir Putyin a kínai kormánnyal. Az orosz állami Gazprom 400 milliárd dollárért ad el földgázt Kínának a következő három évtizedben. Kína becslések szerint ötödével kevesebbet fizet majd az orosz gázért, mint az európai ügyfelek, köztük Magyarország.

– Ázsia globális szerepét növelni kell, ezért együttműködésre van szükségünk a szomszédainkkal, ami biztonságosabbá teszi a kontinensünket – mondta a kínai elnök a sanghaji Eurázsia-csúcson.

Az orosz gáz több mint felét most Európának adja el a Gazprom. Ezt a viszonyt Moszkvában ugyanúgy kiszolgáltatottságként élik meg, mint az európai országok az orosz gázfüggőséget. Az amerikai alelnök is elismerte, hogy hiába buzdítják a keleti NATO-tagokat fegyverkezésre, ha az ország továbbra is száz százalékban kiszolgáltatott az oroszoknak.

– A nemzetbiztonság és az energiabiztonság elválaszthatatlan. Biztosítanunk kell, hogy Oroszország ne tudja az energiaszállítást fegyverként használni Európa ellen, ehhez pedig sokrétűbbé kell tenni a kelet-európai régió energiaimportját – mondta az amerikai alelnök Romániában.

Az energiafüggőség megszüntetéséhez új gázvezetékekre lenne szükség, ezek közül viszont csak a Déli Áramlat készül, amit az oroszok építenek. Az EU Nabucco projektje leállt. Most ráadásul az ukrajnai szállítás is veszélybe került, mert a kijevi kormány fizetésképtelen, várhatóan júliustól nem kapnak több földgázt, és már most megfenyegették Európát, hogy a kiesést a nyugati szállítmányok megcsapolásából fogják fedezni. Az oroszokkal az ukránok helyett most az Európai Bizottság elnöke tárgyalna.

– Folytatni kell a tárgyalásokat az EU, Oroszország és Ukrajna között az együttműködésről, és addig a gázszállítást nem lehet megszakítani. A Gazprom felelőssége, hogy a hatályos szerződésekben szereplő gázmennyiséget leszállítsa az európai ügyfeleknek – közölte Barroso.

Az ukrán kormány álláspontja szerint előbb-utóbb kifizetik majd a tartozásukat a Gazpromnak, de idén biztosan nem, mert enélkül is csődközelben van az ország.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!