2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Megindulhat a szárazföldi támadás is

,

2014. július 12., szombat 13:34, frissítve: szombat 19:26

Gázában már 123 halottja és 800 sérültje van az izraeli légicsapásnak. Az ENSZ jelentése szerint az áldozatok háromnegyede civil, és sok köztük a gyerek. Izrael hat napja lövi a Hamász feltételezett állásait, és a hadsereg szárazföldi alakulatai készenlétben állnak a határon. Az izraeli sajtó szerint csak Benjámín Netanjáhú miniszterelnök parancsától függ, hogy mikor indul a háború. A zsidó állam azután kezdte az offenzívát, hogy három izraeli diákot megöltek palesztin fegyveresek.

Az izraeli robotrepülőgépek szombat hajnalban is gázai övezeti célpontokat bombáztak. Az újabb műveletek ismét halálos áldozatokat követeltek, köztük van egy 17 éves fiatal is. Ezzel már 110 fölé emelkedett a palesztin halálos áldozatok száma. A zsidó állam az övezetben számos lakóépületet és egy mecsetet is megsemmisített.

A terrorszervezetnek tartott palesztin Hamász fegyveresei az elmúlt napokban félezer rakétát lőttek ki Izrael területére. A palesztinok szerint ezekben az akcióiban senki sem halt meg, sokan viszont megsebesültek. Az izraeli hadsereg erre válaszul indított támadást.

Bár a palesztin rakéták többségét a Vaskupola nevű légvédelmi rendszer levadássza, több robbanószerkezet lakott területeken csapódott be Jeruzsálemben és Tel-Avivban.

Az izraeli szakértők szerint a Hamászt Szíriából és Iránból láthatják el a korábbiaknál nagyobb hatótávolságú rakéták összeszereléséhez alkalmas eszközökkel.

Ciszjordánia több városában is tiltakoztak a palesztinok az izraeli légitámadások ellen. Az egyik ellenőrző pontnál petárdákkal és tűzijátékkal támadták meg a zsidó állam katonáit, Hebronban tömegtüntetést tartottak, Betlehemben pedig összecsapások törtek ki az izraeli biztonsági erők és a palesztinok között.

Tüntetés volt az amerikai fővárosban is. A washingtoni izraeli nagykövetség előtt a résztvevők a légitámadások leállítását követelték, és háborús bűnökkel vádolják a zsidó államot.

A nyugati országok és a török kormányfő is a légtámadások leállítását, valamint fegyverszünetet követelnek. Az izraeli kormányfő a nemzetközi nyomás ellenére sem hajlandó a támadásokat befejezni a Gázai övezet ellen. Benjámín Netanjáhú azt mondta: kész arra, hogy a hétvégén bevesse a hadseregét is.

Az újabb összecsapásokat júniusban az váltotta ki, hogy a palesztinok elraboltak és meggyilkoltak három izraeli diákot, az izraeliek pedig válaszul a múlt héten élve elégettek egy palesztin fiút.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!