2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Még nem szegték meg a tűzszünetet

2014. szeptember 6., szombat 16:26, frissítve: szombat 20:22

Egyelőre nem szegte meg egyik fél sem a péntek délután életbe lépett tűzszünetet Délkelet-Ukrajnában. A fegyvernyugvásról szóló egyezményt a szeparatisták és Ukrajna mellett Oroszország, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet képviselői írták alá Minszkben. Az Egyesült Államok és az Európai Unió a tűzszünettől függetlenül újabb szankciókkal sújtja Moszkvát. Brüsszel hétfőn dönthet a büntetőintézkedésekről.

Az utolsó donecki bombatámadás füstje. A magyar idő szerint péntek délután 5 órakor életbe lépett tűzszünet után egyetlen kelet-ukrajnai városban sem törtek ki újabb összecsapások a lázadók és a kormányerők között. A helyiek egyelőre nem merészkednek messzire az óvóhelyektől, és a szeparatisták is arra figyelmeztetnek: a fegyvernyugvással csak az első fejezet zárult le függetlenségi harcukban.

– Elnézést, de ez nem azt jelenti, hogy feladjuk a célunkat, az Ukrajnától való elszakadást. A tűzszünetre azért volt szükség, hogy megállítsuk a vérontást – nyomatékosított a Luhanszki Népköztársaság vezetője.

Az ukrán elnök szerint a Minszkben aláírt egyezmény betartatásához hatékony nemzetközi felügyeletre van szükség. „A megegyezés 12 gyakorlati lépést tartalmaz annak érdekében, hogy béke és stabilitás legyen Doneck és Luhanszk régióban. Szem előtt tartva Ukrajna szuverenitását, integritását és függetlenségét, most az a fő cél, hogy békés megoldást találjunk a válságra” – fogalmazott Porosenko.

A tűzszünetért az ukrán és az orosz kormány, az oroszpárti szakadárok vezetése, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet is kezességet vállalt. „ Három fontos dologban egyeztünk meg. Az első a tűzszünet és a nehézfegyverek visszavonása. A második a fogolycsere. A harmadik a humanitárius segítség célba juttatása” – tette hozzá Heidi Tagliavini, az EBESZ képviselője.

Az ukrajnai válság volt az egyik központi téma a pénteken zárult walesi NATO-csúcson is. Barack Obama amerikai elnök óvatosságra intett a fegyvernyugvás kapcsán.

– Ami a tűzszüneti egyezményt illeti, nyilvánvalóan bizakodóak vagyunk. De a múlt tapasztalataiból kiindulva szkeptikusak is azzal kapcsolatban, hogy a szeparatisták betartják-e az egyezményt, és hogy az oroszok felhagynak-e Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának megsértésével. Ezt próbára kell tenni – mondta Barack Obama.

Az Egyesült Államok első embere hozzátette: a tűzszünettől függetlenül az USA és az Európai Unió újabb Moszkva elleni szankciókon dolgozik. Ezt megerősítette a francia elnök is, Francois Hollande. „A szankciók eszközök, amelyek lehetővé teszik, hogy politikai megoldást találjunk. A tűzszünet ellenére a szankciók továbbra is maradnak, és csak akkor szüntetjük meg őket, ha egyértelmű bizonyítékait látjuk a tűzszünetnek és a politikai rendezésnek.”

A büntetőintézkedések az orosz pénzügyi, védelmi és energiaszektort sújtják. Az újabb európai uniós szankciókat hétfőn fogadhatják el a tagállamok képviselői.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!