2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Egy bolond százat csinál

Következik:

Szélesvásznú történelem - Egy bolond százat csinál 22:00

Varga: Ezt meg kell értenie az EU-nak és az IMF-nek

2013. január 29., kedd 22:00, frissítve: csütörtök 10:47

Az első két évben stabilizálásra volt szükség a gazdaságban, a növekedés beindítását pedig a kormány is szeretné ösztönözni – mondta el Varga Mihály hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a Hír TV Rájátszás című műsorában az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap delegációival folytatott tárgyalások kapcsán.

Kaptunk dicséretet és elmarasztalást is a valutaalaptól – mondta el a Hír TV Rájátszás című műsorában Varga Mihály. A hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter elmondta: körülbelül ugyanazokat sorolták el az IMF-delegáció tagjai, mint legutóbbi látogatásukkor, 2012 júliusában. A politikus elmondta: könnyebb lenne a tárgyalások folyamata, ha az Európai Unió és az IMF között összhang lenne, mert jelenleg az EU kedvezőbb színben látja a magyar gazdaság jelenét és jövőjét, mint a valutaalap.

Varga elmondta: a kormány tárgyalópartnereinek azt kell megérteniük, hogy a kabinetnek határozott szándéka leszorítani a költségvetési deficitet. Kritikájuk kapcsán úgy fogalmazott: az első két évben stabilizálásra volt szükség a gazdaságban, a növekedés beindítását pedig a kormány is szeretné ösztönözni, „ebben egyetértünk a valutaalappal.”.

Varga elmondta azt is, hogy az IMF javaslatai között megtalálható volt a közösségi közlekedés átalakítása, a szociális juttatások célzottá tétele, valamint a bankok adózásának mérséklése. A miniszter szerint azonban kis csend lett akkor, amikor visszakérdeztek, hogy akkor miből pótolják az így kieső bevételt, vagy hogyan módosítsák a költségvetést.

Örömteli az elismerés

Varga hétfőn úgy fogalmazott: örömteli, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió delegációi pozitívan értékelték azokat a lépéseket, amelyeket Magyarország az elmúlt két évben a pénzügy egyensúly megteremtése érdekében tett. Ugyanakkor néhány kérdésben a magyar kormány másképp ítéli meg a helyzetet, mint a nemzetközi szervezetek szakértői.

Sokkal kedvezőbb helyzetbe került Magyarország

Magyarország elkötelezett a túlzottdeficit-eljárás idei lezárása mellett – tudatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) annak kapcsán, hogy a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság delegációja konzultációkat folytatott hazánkban. A tárca közleményében leszögezi: a kormány lépései hosszú távon biztosítják az állami pénzügyek fenntarthatóságát.

Idő előtt törlesztettünk

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter január 25-én jelentette be, hogy Magyarország 607 millió eurót lejárat előtt fizetett vissza a 2008-ban felvett IMF-hitelből, mindezt az tette lehetővé, hogy „elkapkodták” a Prémium Euró Magyar Államkötvényt. Rogán Antal a hírre reagálva kijelentette: csak stabil költségvetési helyzettel rendelkező ország képes 180 milliárd forint összegű IMF-hitel lejárat előtti előtörlesztésére.

Biztató eredmények

Londoni pénzügyi elemzők szerint jók az esélyek arra, hogy az EU az idén megszünteti Magyarországgal szemben a túlzottdeficit-eljárást. Cséfalvay Zoltán államtitkár szintén azt közölte: komoly esély van arra, hogy Magyarország még az idén kikerüljön az Európai Unió túlzottdeficit-eljárása alól.

Napjainkban az IMF és az Európai Unió is úgy látja, hogy a fiskális politikában az egyensúlyra törekvés eredményes volt, az államadósság csökken, az államháztartási hiány – az idén már várhatóan egymás után a harmadik évben – 3 százalék alatt marad a GDP-hez mérten, és jó esély van arra, hogy az ország kikerüljön az EU túlzottdeficit-eljárása alól – hangsúlyozta korábban Varga Mihály hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

607,5 milliárd forint a 2012-es államháztartási hiány, ami kisebb a 671,9 milliárd forintos módosított előirányzatnál. Így minden esély megvan rá, hogy teljesüljön a 2,7 százalékos GDP-arányos, uniós módszertan szerinti hiánycél.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!