2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Szélesvásznú történelem - Moziklip 19:15

Másfél éve tudhattak a hússzennyezésről

2013. február 18., hétfő 14:40, frissítve: kedd 12:49

Brit sajtóértesülések szerint az Élelmiszer-biztonsági Hivatal már 2011 áprilisában jelezte: több exportra szánt húskészítményben szennyeződést találtak. A lóhúsbotrány hatására a német politikusok a termékhamisításra vonatkozó szabályok szigorítását sürgetik.

Állítólag 18 hónapja tudott a brit kormány a marhahús-készítmények szennyeződéséről. Az egyik érintett forgalmazó szerint a kormány a kiskereskedőkre szeretné áthárítaná a felelősséget a lóhúsbotrány miatt. „Nem a kiskereskedőket kellene mindenért hibáztatni. A kormány és a média egyfolytában azt hangoztatja, miért nem ellenőriztük gyakrabban a termékeket. A válaszom: megtettük. Ugyanakkor, mint megtudtuk, a kormány már egy jó ideje értesült a problémáról, mégsem tett semmit”– nyilatkozta Malcolm Walker, az Iceland vezérigazgatója.



A húskészítményekben már 2011 tavaszán szennyező anyagokat talált a brit Élelmiszer-biztonsági Hivatal. A termékekben lévő fájdalomcsillapítót és gyulladáscsökkentőt versenylovaknál alkalmazzák, nagy mennyiségben fogyasztva az emberi egészségre is károsak lehetnek. A brit vásárlók szerint ugyanakkor a lóhúsbotránynak van egy pozitív következménye is: nő a fogyasztói tudatosság.

Nagy mennyiségű lóhús jutott el a fogyasztókhoz Európa több országában is. A német Der Spiegel szerint csaknem 1600 tonna, lóhússal kevert marhahús-készítmény került forgalomba az Európai Unióban. A termékekből szinte az összes német élelmiszer-nagykereskedelmi cég vásárolt. Német politikusok a botrány hatására a húskészítmények címkézésére és a termékhamisításra vonatkozó szabályok szigorítását sürgetik.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!