2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Komment 06:00

Martonyi: Nem szúnyogcsípésekre van szükség

2014. február 5., szerda 21:17, frissítve: csütörtök 15:31

Oroszország felfüggesztette az ukrán belpolitikai válság miatt a hitelfolyósítást. Az Európai Unió is csak politikai feltételekkel lenne hajlandó megsegíteni az országot.

Martonyi János szerint a büntetőintézkedések bevezetését sem lehet kizárni Ukrajna ellen, ha kudarcot vallanak az egyeztetések az ellenzék és az államfő között. A külügyminiszter erről Berlinben, német kollégájával együtt tartott sajtótájékoztatóján beszélt. Közben az unió külpolitikai főtárgyalója Kijevben tárgyalt Viktor Janukovics elnökkel. Chaterine Ashton a találkozó után azt mondta, az Európai Unió kész segítséget nyújtani Ukrajnának az esetleges alkotmányos reformokhoz.

Banános rekeszekből építettek barikádot az ukrán elnök hívei a kijevi amerikai nagykövetség előtt. Szerintük az Egyesült Államok és az Európai Unió beavatkozik Ukrajna belügyeibe. „Ukrajna nem banánköztársaság! Ez az üzenetünk minden vezető országnak. Követeljük, hogy ne avatkozzanak be Ukrajna belügyeibe” – mondta egy aktivista.

Moszkva szerint is az Európai Unió és Amerika szítja a feszültséget Ukrajnában. A november óta tartó tiltakozások azután kezdődtek, hogy Viktor Janukovics elnök az uniós társulási szerződés aláírása helyett Oroszországtól kért pénzügyi segítséget az államcsőd elkerüléséhez. Moszkva 15 milliárd dollárt ígért, az összeg az első részletét már át is utalta. Több pénzt addig nem ad az orosz vezetés, amíg nem tisztázódik az ukrán belpolitikai helyzet.

– A következő, két milliárd dolláros részlettel kapcsolatban annyit mondanék, hogy Oroszország betartja a megegyezésben vállaltakat, de ehhez előbb tisztán kell látnunk, hogy mi történik az ukrán kormánnyal, vagyis hogy kinek adjuk majd a pénzt – közölte Alekszej Puskov, az orosz parlament külügyi bizottságának elnöke.

Brüsszel demokratikus reformokhoz kötné a gazdasági segítséget, és közvetítőket küldene az országba, hogy párbeszédre bírja az ellenzéket és a kormányt. Az unió külpolitikai főképviselője ezt azután mondta, hogy Kijevben tárgyalt Viktor Janukovics elnökkel. „A gazdasági segély nem csak az Európai Unióról és nagy pénzösszegekről szól. Olyan gazdasági támogatásról van szó, amelynek keretében szakmai és technikai segítséget, illetve erőforrásokat tudunk nyújtani” – nyilatkozta a találkozó után Catherine Ashton.

Büntetőintézkedések

Martonyi János németországi látogatásán büntetőintézkedések bevezetését sem zárta ki Ukrajna ellen, ha kudarcot vallanak az államfő és az ellenzék közötti egyeztetések. „Ebben a jelenlegi helyzetben nem látjuk a szankciók célszerűségét, ha viszont ez a bizonyos eset bekövetkezik, akkor nem szúnyogcsípésekre van szükség, hanem egy megfelelően kidolgozott, erőteljes szankciócsomagra” – fogalmazott Martonyi János külügyminiszter.

Az uniópárti ukrán tüntetők továbbra is az elnök lemondását és az előre hozott választások kiírását követelik. Az ellenzék kedden egy alkotmánymódosítást próbált elfogadtatni a parlamenttel, amely szűkítette volna az elnök jogköreit. A javaslatot a kormányoldal napirendre sem vette.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!