2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Már Ruandában is felütötte fejét az ebola

,

2014. augusztus 11., hétfő 11:53, frissítve: szerda 10:32

Ruandát is elérhette az ebola: a közép-afrikai ország fővárosában egy német férfit kezelnek a fertőzés gyanújával. Hasonló gyanúval szállítottak kórházba egy férfit Szenegálban. Korábban Romániában is vizsgáltak egy fertőzésgyanús beteget, de a férfit ellátó kórház igazgatója szerint szinte biztos, hogy a beteg nem ebolás.

A mindennapokat is nehezíti az ebolavírus Nyugat-Afrikában – az egyik libériai gyümölcsárus a szükségállapot miatt került nehéz helyzetbe. „Néhányunknak ki kell mozdulnia, árut kell venni a piacon, motorra kell ülni és hasonlók. A kormány viszont azt mondja, hogy mindenki maradjon otthon. Mi ezt nem engedhetjük meg, mert pénzt kell keresnünk.”

Eközben – a térségbeli országok közül utolsóként – Burkina Faso is bejelentette, hogy szigorítja a repülőtéri és határellenőrzést a fertőzöttek kiszűrése érdekében.

– Az új eszközeinkkel már 15 centiméterről megpróbáljuk megállapítani egy emberről, hogy van-e láza. Ha a láz nagyobb 38,5 foknál, akkor elvisszük egy egészségügyi szobába. Ott megvizsgálják, aztán eldöntik, mit tegyenek vele – mondta Benjamin Tassembedo reptéri egészségügyi vezető.

Az ebola először Guineában jelent meg, még márciusban. Az ottani kormány szombaton lezárta a határokat Sierra Leone és Libéria felé. Később azonban visszavonta a döntést, hogy meggátolja az illegális határátlépések megsokszorozódását.

„Drasztikus intézkedéseket kell bevezetnünk, amelyek néha korlátozó jellegűek. Célunk, hogy jobban tudjuk szabályozni az emberek mozgását a határövezetekben. Másrészt azt akarjuk, hogy az emberek tudjanak kihez fordulni, ha bajban vannak” – szögezte le a guineai kormány szóvivője.

Az Egészségügyi Világszervezet vészhelyzetnek nyilvánította a nyugat-afrikai járványt, amelyben csaknem ezer ember vesztette életét. Ráadásul már Európában és Ázsiában is vizsgálnak Afrikából visszatért betegeket fertőzés gyanújával.

A magas lázzal, izomfájdalommal, hányással és fejfájással járó ebola az egyik legpusztítóbb vírus, ellenszerét még nem találták meg. A fertőzöttek több mint fele nem éli túl a betegséget.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!