2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 14:05

Már nem törődnek az amerikaiakkal a politikusok?

2013. október 14., hétfő 11:14, frissítve: szerda 09:57

A 2008-as világválsághoz hasonló következményei lehetnek, ha az Egyesült Államokban nem sikerül megállapodni csütörtökig az adósságplafon megemeléséről – elemzők szerint. Az országnak két hete nincs átmeneti költségvetése sem, emiatt számos közintézmény leállt, és százezreket küldtek kényszerszabadságra.

Szócsata és kisebb összecsapás alakult ki a washingtoni tüntetők és a Fehér Házat védő rendőrök között. A tiltakozóknak elegük van abból, hogy már két hete nincs átmeneti költségvetése az Egyesült Államoknak, miután a kormányzó demokraták és a republikánusok még mindig nem jutottak egyezségre.

– A választott politikusok már nem képviselik az embereket. Mindegy, hogy demokrata vagy republikánus vagy, csak amerikaiként kell tekinteni a dologra és látni, hogy nem törődnek veled – adott hangot véleményének az egyik tüntető.

A költségvetési vitát súlyosítja az is, hogy a szemben álló feleknek csütörtökig meg kell egyezniük az amerikai adósságplafon megemeléséről is, különben a washingtoni kormány gyakorlatilag csődbe megy. A demokraták és a republikánusok a hétvégén is a lehetséges megoldásról tárgyaltak – egyezség nincs, de legalább már szóba álltak egymással a két frakció vezetői, október elseje óta először.

– Gyümölcsöző beszélgetést folytattam a republikánus vezetővel. A megbeszéléseink jelentőségteljesek voltak, és folytatjuk ezeket. Derűlátó vagyok egy pozitív végkimenetelt illetően – nyilatkozta Harry Reid, a szenátusi demokrata többség vezetője.

Elemzők szerint egy esetleges amerikai csőd világméretű gazdasági katasztrófát okozna a 2008-as válsághoz hasonló következményekkel. „Ha viszont elérkezik a világvége, vannak ilyen szcenáriók is, ez, ugye, egy-két héten belül be is következhet, akkor megint egy olyan világméretű pénzügyi krízis, gazdasági válsági cunami indul el ismét a tengerentúlról, aminek a hatásai, végeredménye, azok beláthatatlanok. Akkor viszont nagyon súlyos károkat fog nem az Egyesült Államok, hanem az egész világgazdaság, köztük például Magyarország is elszenvedni” – mondta a Buda-Cash Brókerház Zrt. vezető elemzője.

A megegyezés útjában továbbra is Barack Obama egészségügyi reformja áll: a republikánusok nem hajlandók megszavazni a kötelező egészségbiztosítást előíró törvényt, amit az elnök legfontosabb politikai céljának tekint.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!