2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Már négy áldozata van a brüsszeli lövöldözésnek

2014. május 25., vasárnap 17:50, frissítve: péntek 10:37

Négyre emelkedett a tegnapi brüsszeli lövöldözés áldozatainak száma, közülük kettő izraeli turista volt. A zsidó múzeum előtt történt támadás egyik elkövetőjét már elfogták a rendőrök, a társát még keresik. Az izraeli miniszterelnök közleményben ítélte el a gyilkosságokat, ami szerinte a zsidó állam elleni folytonos gyűlöletkeltés eredménye. Áder János köztársasági elnök részvéttáviratot küldött Fülöp belga királynak a merénylet miatt.

Antiszemita terrorcselekményről beszélt az izraeli miniszterelnök. Benjámin Netanjahu szerint a nemzetközi közvéleménynek ugyanolyan erővel kellene fellépni az izraeli állampolgárokat célzó támadások ellen, mint a zsidó telepesek házépítései ellen.

„A brüsszeli gyilkosság egy olyan, Izrael elleni gyűlöletkeltés eredménye, amit bizonyos elemek támogatnak a Közel-Keleten és Európában. Vannak olyan európai csoportok, amelyek sietnek elítélni egy ház építését Jeruzsálemben, de nem igyekeznek ugyanígy, vagy csak visszafogottan, amikor zsidókat gyilkolnak meg itt vagy Európában” – fogalmazott Netanjahu.


Az áldozatok közül ketten, egy férfi és egy nő izraeli állampolgárok voltak. A tel-avivi kormány szerint a támadások hátterében az iszlám áll.

„A brüsszeli támadás ismét egy lépés a világméretű antiszemitizmus felé, ami mögött az iszlám áll. Azt várjuk minden világi és vallási vezetőtől, hogy beszéljenek nyíltan, határolódjanak el teljesen, és vigyék bíróság elé mindazokat, akik ezek mögött a történések mögött állnak” – mondta el Uzi Landau izraeli turisztikai miniszter.

A belga hatóságok is antiszemitizmust gyanítanak a támadás hátterében. A brüsszeli rendőrség keresi a tettest, a tegnap elfogott gyanúsítottat bizonyítékok hiányában elengedték.

A helyi zsidó érdekeltségű intézmények és kerületek rendőri védelmét megerősítették. Hasonló intézkedéseket vezettek be Franciaországban, miután két zsidó férfit megvertek egy Párizs környéki zsinagógánál.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!