2024. 09. 19. Csütörtök Vilhelmina napja
Jelenleg a TV-ben:

Az elveszett király

Következik:

Napi aktuális 04:00

Már Kínában is keresik az eltűnt maláj gépet

2014. március 18., kedd 09:07, frissítve: csütörtök 08:34

Kína már saját területén is keresi a tíz nappal ezelőtt eltűnt malajziai utasszállító repülőgépet. A gépről eredetileg azt feltételezték, hogy a Maláj-félsziget térségében tűnt el, most azonban Kínában, az északi légifolyosó térségében is keresik. Az eltűnés oka továbbra is rejtély.

Az eltűnt malajziai repülőgép utasainak hozzátartozói tüntetnek Pekingben. A tiltakozók a malajziai hatóságokat hibáztatják azért, hogy már tíz napja nem tudnak semmit szeretteikről.

A Malaysian Airlines Boeingje március 8-án szállt fel Kuala Lumpurból, és Pekingbe tartott. A gép felszállás után egy órával vált elérhetetlenné a radarok számára, Malajzia és Vietnam között. A repülőn a személyzettel együtt 239-en voltak, mintegy kétharmaduk kínai.

Mivel kiderült, hogy a gép még a radarról való eltűnése után hét órával is adott le jeleket a műholdnak, a keresés területét jelentősen kiterjesztették. A mentőegységek most már Ausztráliától egészen Kazahsztánig pásztázzák a tengert és a szárazföldet, a kutatásban már huszonhat ország vesz részt.


Az eltűnés oka továbbra is rejtély. A kínai hatóságok nem hiszik, hogy kínai utasok téríthették el a gépet. „Átvilágítottunk minden kínai utast, és nem találtunk semmilyen gyanús nyomot. Tehát kizárhatjuk azt a feltételezést, hogy közük lehet egy esetleges terrorcselekményhez” – mondta Kína malajziai nagykövete.

A nyomozók most azt tartják a legvalószínűbbnek, hogy a repülőgép az Indiai-óceán déli része felé tért el az útvonalától – eddig ismeretlen okból. Ez a térség azonban a Föld legeldugottabb részeinek egyike, a víz nagyon mély, és kevés a radar. Ha a repülő itt zuhant az óceánba, akkor hónapokig is eltarthat, amíg megtalálják – ha egyáltalán valaha a nyomára bukkannak.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!