2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 04:00

Már az előző német kancellárt is lehallgatta az USA

2014. február 5., szerda 08:00, frissítve: hétfő 07:53

Az előző német kancellárt is lehallgatták az amerikaiak. A kiszivárogtatott dokumentumok szerint Gerhard Schröder telefonbeszélgetéseit is rögzítették.

Október óta ismert, hogy Angela Merkel német kancellár mobiltelefonját lehallgatták az amerikai hírszerzés ügynökei. A Nemzetbiztonsági Ügynökség volt informatikusa, Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentumokból most kiderült: a kereszténydemokrata Merkel elődje, Gerhard Schröder is megfigyelési célpont volt. Nemcsak a hívásinformációkat, hanem azok tartalmát, illetve SMS-üzeneteit is rögzítették. A szociáldemokrata politikus 2002-től szerepelt a lehallgatandó személyek listáján. A Hír Tv által megkérdezett biztonságpolitikai szakértő szerint az akkori washingtoni vezetés attól tartott, hogy Schröder nem támogatja majd az iraki háború megindítását – a katonai offenzíváról egyébként utólag kiderült, hogy hamis bizonyítékok alapján indították.

„Az amerikaiak nyilvánvalóan mindenkit, aki fontos, lehallgattak és lehallgatnak. Schrödert azért hallgatták le formailag, mert ellenezte az iraki háborút. Schröder nem a legképzettebb német kancellár volt, de ebben a kérdésben tipikusan igaza volt” – mondta Nógrádi György.


Hozzátette: a lehallgatási ügy gyakorlatilag a két ország közötti évtizedes bizalom végét jelenti. Annak ellenére, hogy Barack Obama amerikai elnök januári beszédében azt ígérte, az Egyesült Államok hírszerzése a jövőben nem hallgatja le szövetséges országok vezetőit.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!