2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Már 320 kilométeren van árvízvédelmi készültség

,

2014. május 18., vasárnap 20:31, frissítve: hétfő 08:22

Hajnalban tetőzött a Hernád, Hidasnémetinél 374 centimétert mértek. Ez csaknem másfél méterrel alacsonyabb vízállás, mint amit a 2010-es árvíznél mértek.

Harmadfokúra emelték a készültség szintjét a Lajtán. Győr-Moson-Sopron megyében. Mosonmagyaróvárnál a folyó délelőtt lépte át a másodfokú készültség 200 centiméteres szintjét. A vízügyi szakemberek szerint a Lajta várhatóan kedden 260-280 centiméternél tetőzik majd. Lakott területet nem veszélyeztet az áradás. Minimális mennyiségű homokzsákokkal a mezőgazdasági területek védelemére lesz szükség a következő napokban. „Arra készülünk, hogy ezt az árvizet megfelelő biztonsággal le tudjuk vezetni. A figyelőszolgálat felállt. Védelmi osztagunk is készen áll, hogy – nem elsősorban az elsőrendű, hanem – a másodrendű védvonalon a Lajta két ága között a másodrendű beavatkozásokat el tudjuk végezni” – fogalmazott Németh József, az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

Hajnalban tetőzött a Hernád, a Borsod-Abaúj Zemplén megyei Hidasnémetinél 374 centimétert mértek. Ez csaknem másfél méterrel alacsonyabb vízállás, mint amit a 2010-es árvíznél mértek a vízügyi szakemberek. A levonuló árvíz miatt reggel ülésezett az Országos műszaki irányító törzs, amely a Lajtához Szolnokról vezényelt át vízügyi szakembereket. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője a Hír TV-nek azt mondta, jelenleg 320 kilométeren van árvízvédelmi készültség.

„A szakemberek arra számítanak, hogy a Hernádon és a Sajón is egy nagyon lassú, elhúzódó áradás lesz, tehát még nagyon sokáig lesz védekezés, és sokáig lesz másodfokú a vízállás a Sajón, illetve a Hernád felső szakaszán harmadfokú, a többi szakaszon pedig másodfokú. Ugyanez várható a Lajtán is, hogy a hét elején még védekezni kell. A legsarkalatosabb és természetesen a legfontosabb pontja az egész védekezésnek most is az, amit egész héten hangsúlyoztunk, hogy ez a bizonyos Yvette-ciklon felhőzete mikor hagyja el teljesen a Kárpát-medencét, és hogy lesz-e folytatás. Most az előrejelzések szerint úgy néz ki, hogy nem valószínű több, jelentős csapadék” – fogalmazott Siklós Gabriella.

Borsod-Abaúj-Zemplén és Vas megyében több út is járhatatlan volt a folyók áradása miatt. A Magyar Közút szóvivője a Hír TV-nek azt mondta, elzárt település nincs az országban. Pécsi Norbert Sándor hozzátette, Baranya megyében a belvíz okoz problémát, a 6-os főúti csomópont és Pellérd között péntek óta van teljes útzár.

„Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Sajó áradása miatt teljes útzár van érvényben a 2603-as jelű mellékutunkon, a 26-os főút és Sajókaza között, illetve a Hernád áradása miatt a Hernádszentandrás és Pere, valamint a Novajidrány és Vizsoly települések közötti szakaszt is le kellett zárnunk. Napok óta le van zárva Vas megyében a Rába áradása miatt a Molnaszecsőd és Döröske közötti szakasz, illetve a Répce áradása nyomán a Bük és Acsád közötti mellékút, illetve a Nagygeresd és Vasegerszeg települések közötti alsóbbrendű úton szintén teljes útzár van érvényben” – tájékoztatott Pécsi Norbert Sándor.

Hat embert mentett ki a Hunor

Javult a helyzet az árvíz sújtotta Szerbiában. A Száván megindult a lassú apadás, de a mentőalakulatokat készültségben tartja a válságstáb. Az országban csaknem 25 ezer embert telepítettek ki, többségüket Belgrádban és Újvidéken szállásolták el. Hat embert, köztük három gyereket mentett ki helikopterrel a magyar mentőalakulat Szerbiában. A Hunor hivatásos mentőszervezet huszonhét tagjával együtt szombaton érkezett a szomszédos országba. A csapat leginkább Obrenovac térségében végez mentési munkálatokat.

– A helikopter már tegnap hat személy kimentésében vett részt, illetve a földi egység a csónakokkal is már számos helyszínre el tudták juttatni azokat az élelmiszereket, illetve az ivóvizet, amire az ott rekedteknek van szüksége. Ők még  tudtak mentést is végrehajtani, nagy segítségére vannak a szerb hatóságoknak – közölte Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Csak öttel döcögtek a vonatok

Károkat okozott a vasúti töltésben, kerteket, pincéket, öntött el a víz egy heves zivatar után Egyházasrádócon. A vas megyei faluban fél óra alatt körülbelül 50 milliméter csapadék hullott. Még a zivatar után másfél órával is telítettek voltak a vízelvezető árkok. Korlátozni kellett a Szombathely–Szentgotthárd-vasútvonal forgalmát az egyházasrádóci állomásnál, mert a töltésben buzgárok keletkeztek. A vonatok legfeljebb öt kilométeres sebességgel haladhatnak az érintett szakaszon. A Hír Televízió úgy tudja, hat lakóépületben keletkeztek károk.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!