2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Ma kezdődnek újra az izraeli-palesztin béketárgyalások

2013. július 29., hétfő 10:50, frissítve: kedd 08:34

Hétfőn kezdődnek újra az izraeli-palesztin béketárgyalások 3 év szünet után Washingtonban. Amerikai nyomásra az izraeli kormány arról is döntött, hogy szabadon engednek 104 palesztin foglyot a tárgyalások előtt. Az izraeli kormány népszavazást ígér a palesztinokkal kötött esetleges békéről. Ezt Benjamin Netanjahu miniszterelnök közölte, miután a kormány elfogadta a javaslatát.

A palesztinoknak adott kedvezmények ellen tiltakoznak zsidó tüntetők Jeruzsálemben, a miniszterelnök hivatalánál. Odabent a kormány épp palesztin elítéltek szabadon engedéséről döntött.

„Gyilkos terroristákat nem engedhetünk szabadon. Ez az áldozatok, az izraeli családok szembeköpése” – mondja egy tüntető. Az izraeli börtönökben 4700 palesztin elítélt van, a zsidó állam elleni támadások miatt. 104-et engednek el közülük, amerikai nyomásra. „Mindenkinek rossz érzései vannak a szabadon engedéssel kapcsolatban, hiszen ezek az emberek bűncselekményeket követtek el. De meg kell tennünk, amit meg kell tennünk, a békefolyamat érdekében” – mondta a pénzügyminiszter.

Washingtonban napokon belül újrakezdődhet az izraeli-palesztin béketárgyalás, 3 év után, de konkrét időpont még nincs. „A diplomáciai folyamat újraindítása nagyon fontos Izraelnek. Ennek a régóta húzódó konfliktusnak véget kell vetni. Másrészt a közel-keleti helyzetet, a Szíriával, Iránnal kapcsolatos kérdéseket kell rendezni. Akármilyen megállapodás születik a tárgyalásokon, arról népszavazást tartunk” ˜– ígérte a miniszterelnök.

A tárgyalás újrakezdését a palesztinok közül sem támogatja mindenki. Ciszjordániában ellentüntetők a rendfenntartókkal is összecsaptak. Azt akarják, hogy a palesztin vezetők ne adjanak át területeket Izraelnek. A béketárgyaláson a megszállt területeken élő zsidó telepesek helyzetének a rendezése mellett a legnagyobb kihívás a két ország közötti határvonal megállapítása lesz.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!