2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gyorsjelentés: győzött a miniszterelnök

2014. augusztus 10., vasárnap 20:24, frissítve: hétfő 10:13

Az első fordulóban megnyerte a török miniszterelnök az ország történetének első közvetlen elnökválasztását a gyorsjelentések szerint.

A mérsékelt iszlamistának tartott Recep Tayip Erdogan a szavazatok 52 százalékát szerezte meg, fő riválisa, a szociáldemokrata és nacionalista ellenzék közös jelöltje 37 százalékot kapott. A kurd kisebbség jelöltjére a választók 10 százaléka sem szavazott. Helyi híradások szerint a részvételi arány magas volt, az Isztambulba és Ankarába vezető autópályákon több kilométeres autósorok alakultak ki, a török törvények szerint ugyanis csak a lakóhelyen lehet leadni a szavazatot. Helyi idő szerint öt óráig lehetett voksolni, így sokan el sem jutottak az urnákig.

Az elnökválasztáson hárman vannak versenyben: Recep Tayyip Erdogan kormányfő, a két legnagyobb ellenzéki tömörülés jelöltje, valamint a kurdbarát Béke és Demokrácia Párt társelnöke. A közvélemény-kutatások szerint a miniszterelnök a szavazatok 57 százalékára számíthat, vagyis már az első körben eldőlhet a voksolás.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!