2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Állami áruház 19:10

Levonulóban az árhullám, de még tart a védekezés

,

2014. szeptember 16., kedd 20:40, frissítve: szerda 08:35

Levonulóban az árhullám, nincs elzárt település és már csak tizennégy útszakasz van lezárva az esőzések miatti ár és belvízhelyzet miatt. Összesen 198 településen kellett védekezni, a munkálatokban a lakosság tömegesen vett részt. A Murán, a Lajtán, a Rába sárvári szakaszán és a Principális-csatornán továbbra is harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

A Zala megyei Molnáriban egyetlen éjszaka alatt két kilométer hosszan kellett magasabbra emelni a töltést a Mura áradása miatt. Ahol kedvező volt a védmű szintje, ott nagy teljesítményű szivattyúval juttatták vissza a folyóba a települést körülvevő vizet. A helyiek szerint ez volt eddigi a legmagasabb vízállás a Murán. „Én ’74-ben születtem, és állítólag 1972-ben volt ehhez hasonló, de az alacsonyabb volt, mivel a gát is kisebb volt, úgyhogy állítólag ez a legmagasabb, ami eddig volt” – mondta egy molnári lakos.

Az özönvízszerű esőzések következményeként az elmúlt napokban 15 megye 198 településén kellett Magyarországon védekezni. A hivatásos állományúak mellett tömegesen vettek részt önkéntesek is a munkálatokban – mondta az Országos Katasztrófavédelem főigazgatója: „Elsőként bevezettük azokat a velünk egyébként is rendszeresen együttműködő erőket, mint például az önkéntes tűzoltó egyesületek, polgárőrszervezetek, megyei, járási és települési önkéntes mentőszervezetek. Ezek a katasztrófavédelmi rendszer reformja kapcsán kerültek megszervezésre, a korábbi kötelezésen alapuló rendszert váltották föl, és a bajba jutott településeken tömegesen vett részt a lakosság apraja-nagyja. Azért mondom, hogy ők, mert még nyolcadikos diákok is tornaóra helyett inkább a homokzsákot pakolták” – mondta Bakondi György.

Az áradás miatt már csak egyedül a Baranya megyei Alsómocsolád megközelíthetetlen. Pécsi Norbert, a Magyar Közút szóvivője a Hír TV-nek azt mondta: országszerte jelenleg tizenhat útszakasz van még lezárva, de ahogy csökken a csapadékmennyiség, úgy egyre több utat nyitnak majd meg a forgalom előtt. „Talán fontos kiemelni azt, hogy ahogy a víz eltávozik az utakról, nekünk az úttestet még meg kell takarítanunk. Sok esetben még az árkot is újra kell mélyítenünk, tehát mindenképpen még ezen takarítási és egyéb helyreállítások mentén kisebb-nagyobb korlátozásokkal találkozhatnak a közlekedők, főleg Zala és Vas megyében” – mondta Pécsi Norbert Sándor.

Az Ökumenikus Segélyszervezet ötmillió forinttal támogatja az árvízkárosultakat. A program első, félmilliós részéből a Zala megyei Rédicsről kitelepített családok visszaköltözését segítik. „Ezen a héten tisztítószercsomagokat fogunk a terveink szerint osztani, ahol szükséges, ahol a házak kitakarításához járulhatunk hozzá, emellett pedig mivel egy ötmillió forintos kerettel indítottuk el a segélyakciónkat, azt tervezzük, hogy más megyében, Vas vagy az alföldi érintett megyékben is segítünk majd a családoknak” – mondta Nagy Ákos, az Ökumenikus Segélyszervezet regionális programok vezetője.


A biztosítótársaságok az ár- és belvíz sújtotta területekre megkezdték szakértőik átcsoportosítását. Ügyfélszolgálataik éjjel-nappal telefonon és interneten is fogadják a kárbejelentéseket. A Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) szóvivője azt mondja: az új szerződések szinte mindegyike kiterjed az ár- és belvíz, valamint a földrengés okozta károkra. Az elmúlt években mégis jelentősen csökkent az országban a lakásbiztosítások száma. „Mintegy kilencvenezerrel lett kevesebb a lakásbiztosítási szerződésszám 2010 hasonló időszakához képest. Tehát 2010 volt egy ilyen nagyon viharos, nagyon árvizes nyár, erre nagyon sokan emlékeznek, akkor volt a csúcs és a mostani adataink szerint ez a 2014 első félév végi adat – már hárommillió alá csökkent a hazai lakásbiztosításoknak a darabszáma” – mondta Gilyán Ágnes, a Mabisz kommunikációs főosztályvezetője.

A Zala megyén levonuló árhullám a következő napokban a Principális-csatorna, a Mura és a Dráva összefolyásánál ad majd komoly védekezési feladatokat.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!