2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Lépfene: a cég elismerte a felelősségét

, ,

2014. július 8., kedd 13:23, frissítve: szerda 07:48

Elismerte felelősségét annak a tiszafüredi étteremnek a tulajdonosa, aki lépfenével fertőzött húst vásárolt és megfőzte. A férfi ügyvédje azt mondta: nem tudott a fertőzésről, úgy vette az árut, hogy azt állatorvos látta. Közben újabb lépfenével fertőzött férfit vittek kórházba a heves megyei Gyöngyössolymosról, de őt azóta kiengedték. A hatóság szerint a két esetnek nincs köze egymáshoz.

Karantén alá helyezte a hatóság a kócsújfalui telepet, ahol néhány napja illegálisan vágtak le egy lépfenével fertőzött szarvasmarhát. Az állatokat három hétig nem lehet kihozni, és a dolgozók közül is csak néhányan mehetnek be. Az óvintézkedések ellenére mégis további fertőzésektől tartanak a helyiek.

Az a tiszafüredi étterem sem működik már napok óta, amelyik nagy mennyiségben vásárolt a fertőzött húsból. Egy részét még akkor megfőzték, gyerekek és nyugdíjasok is ettek az ételből. A tulajdonos védője azt mondta, védence nem tudta, hogy a hús lépfenével fertőzött.

– Ügyfelem elismeri abban a gondatlan felelősségét, hogy hatósági bizonyítvány nélkül vett át marhahúst, de úgy hogy állatorvos az adott húst látta. Valóban, papírt erről nem kért, ebben hibázott, ezért hogy őt gondatlan bűncselekmény gyanújával meggyanúsítják, erre vezethető vissza – mondta Szabó Ottó ügyvéd.

Jász-nagykun-Szolnok megyében nyolcan kerültek kórházba lépfene fertőzéssel az elmúlt napokban , egyikük kedden hazamehetett. Közben heves megyében is rosszul lett valaki, kiderült: ő is lépfenétől.

Az élelmiszerlánc biztonsági hivatal szerint a tiszafüredi és a Heves megyei esetnek nincs köze egymáshoz. A hatóság szerint a gyöngyössolymosi férfi egy házi vágásnál fertőződött meg, amikor darabolta a húst.
„Heves megye egy kistelepülésén házivágás során került feldolgozásra egy 400 kilogrammos bika. Ennek kapcsán került kórházba egy illető bőrlépfene gyanújával. A járványügyi nyomozás egyértelműen bebizonyította, hogy a házivágás során fertőződött” – közölte Pallós László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal igazgatóhelyettese.

A levágott szarvasmarhát otthon nevelték. Fertőzött takarmánytól betegedett meg, de nem voltak tünetek. Négy család kapott a húsból, amit már lefoglalt és megsemmisített a hatóság.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!