2024. 04. 13. Szombat Ida napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 09:05

Legalább 15 halott

2015. január 24., szombat 15:39, frissítve: hétfő 08:33

Legalább 15 ember meghalt, több mint 46-an megsebesültek, amikor rakétatámadás érte a kelet-ukrajnai Mariupolt. Az ukrán hatóságok és az oroszbarát szeparatisták egymást teszik felelőssé az akcióért. A szakadárok közölték: nem hajlandók tűzszünetet kötni. Közben Angela Merkel a davosi világgazdasági fórumon arról beszélt, hogy akkor lenne hajlandó tárgyalni Moszkvával egy európai–orosz szabadkereskedelmi egyezményről, ha a Kreml rendezi az ukrán válságot.

Lángoló épületek, füst és romok – ez Mariupol egy rakétatámadás után. Az utcákon holttestek hevernek, az áldozatok rokonai sírva gyászolják a halottakat. Az ukrán hatóságok szerint az oroszbarát szeparatisták követték el a támadást, ezt azonban a szakadárok tagadják. Az egyoldalúan kikiáltott Donecki Népköztársaság közleményben tudatta, hogy csapataik nem nyitottak tüzet a város felé, főleg nem lakott területekre. Mariupol stratégiai fontosságú város, mivel elfoglalásával megnyílna a szárazföldi összeköttetés is Oroszország és a Krím félsziget között.


Az elmúlt napokban kiújultak a harcok a szeparatisták és a kormányerők között, és a város épp a frontvonalon fekszik. A szakadárok szerint a kormány a civil lakosságot lövi, de Kijev ezt tagadja, és a szeparatistákat vádolja a polgári lakosság elleni támadásokkal. Az oroszbarát felkelők már tárgyalni sem akarnak a tűzszünetről, és Kijev szerint újabb offenzívát indítottak. A donecki repteret már visszafoglalták, és a még kormánykézen lévő déli kikötővárost, Mariupolt is lövik. Az orosz elnök szerint a harcok kiújulásáért egyedül az ukrán kormány a felelős. „Sajnos nem kaptunk választ a tűzszüneti javaslatunkra, sőt Kijev teljes mozgósításra adott utasítást” – mondta Vlagyimir Putyin.

A Kreml hivatalosan tűzszünetet szeretne, de az ukrán kormány szerint valójában 9 ezer orosz katona, és orosz tankok segítik a szeparatistákat. Európa továbbra is a szeptemberi minszki tűzszüneti megállapodás betartását várja Kijevtől és Moszkvától, de próbálja más úton is megelőzni a konfliktus kiszélesedését. Az EU külpolitikai főképviselője diplomáciai nyitást szorgalmaz Moszkvával, Angela Merkel pedig jelezte: hajlandó lenne tárgyalni egy európai–orosz szabadkereskedelmi övezetről, ha Moszkva rendezi az ukrán válságot.

Az ENSZ szerint az ukrán konfliktus áldozatainak száma már meghaladta az 5 ezret.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!