2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Budapest retró 2. 11:00

Lefújhatják a tűzijátékot, ha nem csendesedik a szél

2013. augusztus 20., kedd 12:07, frissítve: kedd 15:39

Elmaradhat a tűzijáték, ha estére is marad az erős szél. Az operatív törzs délután dönt az esti programokról.

Lemondhatják a tűzijátékot ha nem csendesedik a szél – ezt Balatoni Mónika közölte, az operatív törzs ülése után. A társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár hozzátette, az erős szél egyelőre csak a balatoni tűzijátékot veszélyezteti, a szabadtéri, illetve a fővárosi programokat nem. Az államtitkár kiemelte, az időjárás gyors változása miatt folyamatosan üléseznek, így ha rosszabbodik az idő azonnal dönteni tudnak majd, az sem kizárt, hogy az esti koncertek elmaradnak.

„A 60-80 kilométer per órás szélsebesség, ami a változékony időjárást még jellemzi, nem túl kedvező, hiszen 60 kilométer per óra esetén a tűzijáték-bombák biztonságos elindítása az már nem megfelelő. Reményeink szerint, hogyha a szél csendesedik akkor különösebb változásra és döntésre nem lesz szükség, de ha ugyanez tapasztalható a délután folyamán, illetve a 80 kilométert meghaladja, akkor a kora délutáni órákra hozza meg az operatív törzs azt a konkrét döntést, hogy a Balatonon a tűzijáték pontokon kivitelezhetők lesznek-e, a maga az események. Tehát itt elsősorban a tűzijátékra gondolok” – fogalmazott Balatoni Mónika.

A fővárosban este fél 11-ig halasztható el a tűzijáték. Budapesten a szabadtéri programok azonban zavartalanul zajlanak. Az operatív törzs 14 órakor ül össze ismét, amiről a Hír TV természetesen tájékoztatást fog adni.

Az ünnepi programok miatt a MÁV mentesítő járatokat indít a nagyobb vidéki városokba.

A meteorológia szolgálat 12 megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést a heves zivatarok és felhőszakadások miatt. Előrejelzésük szerint ma a Dunántúlon és a Duna-Tisza köze nyugati felében erős, viharos szélre kell számítani, a szél akár 60-65 kilométer per órás erősségű is lehet, míg a Balatonnál a 70 km/h körüli széllökések is lehetnek.

Fokozott készültség

Fokozottan készül az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is a tűzijátékra. Petróczi Tímea szóvivő a Hír TV-nek azt mondta, a budapesti, illetve a hat balatoni helyszínen összesen 29 autóval és 119 tűzoltóval biztosítják majd a rendezvényt. A szóvivő hozzátette, a normál készenléti szolgálat továbbra is országszerte működik, a fővárosi tűzijáték helyszínén pedig több tűzoltó egységet is kitelepítenek.

„A Lánchídról és három uszályról lövik majd fel az ünnepi tűzijátékot – közölte Petróczi Tímea. – Éppen ezért a tűzoltóegységek a kilövési helyeken kívül az Erzsébet híd és a Margit híd közötti rakpartokon, a hídfőknél és a Parlamentnél fognak készenlétben állni, az esetleges azonnali beavatkozásra. A jelenlétünk a helyszínen azért fontos, mert ha bármi olyan esemény történik, ami azonnal beavatkozást igényel akkor azonnal tudnak a kollégáim a helyszínen intézkedni, beavatkozni és a vonulási idő úgymond törlődik ebben az esetben” – emelte ki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!