2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Lázár János: Rendkívüli ülés lesz az uniós támogatások miatt

2013. augusztus 12., hétfő 16:56, frissítve: kedd 09:47

Rendkívüli kormányülés lesz a héten, hogy Magyarország ne veszítse el a 2014-ig bent maradt, körülbelül 500 milliárd forintos uniós támogatást – ezt Lázár János jelentette be, aki kormánybiztosként irányítja a jövőben a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget. Az államtitkár átalakításokat és belső ellenőrzést ígért az uniós források elosztását végző szervezetnél, és azt is javasolja, hogy az a tárca, amelyik nem tudta hatékonyan lehívni az uniós forrásokat, jövőre ugyanakkora összeggel kisebb költségvetést kapjon.

Dossziéval a kezében, konkrét akciótervvel érkezett kormánybiztosként tartott első sajtótájékoztatójára Lázár János. A miniszterelnökséget vezető államtitkár augusztus 1-től irányítja a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget. Az uniós támogatások elosztásával foglalkozó szervezet struktúráját január 1-től alakítaná át. Új intézményrendszert szeretne, hogy a következő 6 évben Magyarország hatékonyan tudja felhasználni a rendelkezésre álló 6000 milliárd forintos uniós forrást.

„A szakmapolitikai döntés-előkészítés a tárcákhoz, szakállamtitkárságokhoz tartozik vita esetén, illetve a kormányfő irányvonalának betartatása érdekében pedig a miniszterelnökség kap központi irányítási funkciót” – közölte Lázár János. A szervezetnél dolgozó mintegy 600 alkalmazottat azokhoz a minisztériumokhoz csoportosítják át, amelyek érintettek az uniós támogatások lehívásában. Lázár János hangsúlyozta: nem lesz létszámleépítés. „Minden kollégától, aki a fejlesztési ügynökségnél dolgozik, azt kértem, hogy a jövőben ne Brüsszel érdekeit képviselje Budapesten, hanem Budapest és az ország érdekeit képviselje Brüsszelben. Komoly változásra van szükség a fejlesztési ügynökségnél dolgozó kollégák felfogásában” – folytatta az államtitkár.


A 2007–2013-as időszak 15 fejlesztési programjából jelenleg 13-at nem finanszíroz az unió. Főleg az útépítési és a társadalmi felzárkóztatási programok finanszírozását állította le Brüsszel, különböző okokra hivatkozva. Emellett Magyarország 500 milliárd forintos támogatást veszíthet el. Ennek szétosztásáról ugyanis még nem döntöttek a minisztériumok. Lázár János ezért még a héten rendkívüli kormányülést hívna össze, ahol beterjeszti akciótervét. „Azt fogom javasolni a miniszterelnöknek és a kormánynak, amelyik értelmében amelyik tárcánál forrásvesztés következik be ebben az esztendőben, a forrásvesztéssel azonos legyen a 2014-ben a tárca költségvetésének a csökkentése. A tárcáknak nemcsak irányítási jogot kell kapniuk a forráselosztásban, nemcsak döntési jogot, hanem döntési felelősséget is” – jelentette ki Lázár János.

Lázár János azt mondta: tárgyalnak az Európai Bizottsággal is, hogy minimalizálják az elveszíthető forrásokat. Szerinte több beruházás utófinanszírozását például politikai okokból utasította el az unió. A kormány az időkényszer miatt azonban akár egy 50-70 milliárdos bírságot is hajlandó megfizetni, hogy az elindított pályázati programokat végre lehessen hajtani.

Lázár: Csányi Sándor a legnagyobb uzsorás

Lázár János Csányi Sándor korábbi sajtótájékoztatóján elhangzottakra is reagált. Az OTP vezérigazgatója akkor azt mondta Lázárról, hogy tehetséges politikus, aki a trafikügyet is ügyesen elintézte. A miniszterelnökséget vezető államtitkár most az ország első számú uzsorásának nevezte Csányi Sándort.

„Nincs más választásom, mint ezt az engem lesajnáló és lenéző megjegyzésnek a tudomásulvétele, hiszen mégiscsak Csányi Sándor az ország legnagyobb uzsorása, és ezért bárhogy is páváskodik a devizahitelesektől szerzett milliárdjaival, én természetesen meghunyászkodom és tudomásul veszem, hogy egy ekkora ember engem tehetségtelen vagy ilyen-olyan más jelzővel illet. Aki ilyen fontos ember ebben az országban, annak a megjegyzését kénytelen vagyok tudomásul venni” – mondta Lázár János.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!