2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Tusványos '24

Következik:

Európai Híradó 04:00

Kivonul a térségből és befejezi a gázai hadműveletet Izrael

2014. augusztus 2., szombat 19:21, frissítve: vasárnap 08:32

Egyoldalúan és fokozatosan befejezi a gázai hadműveletet Izrael – jelentették be az izraeli állami televízióban. A zsidó állam nemzetbiztonsági kabinete úgy döntött, hogy nem tárgyal a Hamásszal, hanem kivonul a térségből. Az egyik tévécsatorna szerint a hadsereg már felszámolta a Hamász radikális palesztin szervezet gázai alagútjainak döntő többségét, és egy-két napon belül teljesíti a szárazföldi akció megindításakor kitűzött célokat is. A hadsereg felszólította több gázai település lakóit, hogy térjenek vissza otthonaikba.

Izraeli tankok lőtték szombaton is Gázát, miután a pénteken meghirdetett tűzszünetet a felek megszegték. Palesztin oldalról is támadtak izraeli településeket, ezeknek a rakétáknak a többségét azonban a Vaskupola rakétaelhárító rendszer semlegesítette. A pajzs üzemeltetésére az Egyesült Államok 225 millió dollár katonai támogatást nyújt Izraelnek – az erről szóló határozatot egyhangúlag fogadta el az amerikai szenátus, majd néhány órával később a kongresszus is. „Az eléggé működésképtelen kongresszus végre tett valamit, ami jó irányba történő elmozdulás. Más szóval, nem sokkal ezelőtt hagytuk jóvá, hogy újabb rakétákat biztosítunk a Vaskupola védelmi rendszerhez, amely a rombolástól védi az izraeli lakosságot” – mondta Linsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor.

Egyiptom közben újabb béketervet javasolt a feleknek. Izraeli közlés szerint azonban a zsidó állam nem küld képviselőt a tárgyalásra, mert szerintük a palesztinok félrevezetik a nemzetközi közvetítőket. Ehelyett a nemzetbiztonsági kabinet azt jelentette be, hogy fokozatosan visszavonják csapataikat Gázából, mivel a hadsereg felszámolta a Hamász gázai alagútjainak döntő többségét, ezzel 1-2 napon belül teljesíti a szárazföldi akció megindításakor kitűzött célokat. A Hamász szerint a zsidó állam háborús bűnöket követett el.

Tovább keresik az eltűnt izraeli katonát is, aki az izraeli hadsereg szerint a Hamász fogságába esett. A palesztin szervezet fegyveres szárnya azonban azt közölte, hogy az érintett területen lévő csapataikkal elvesztették a kapcsolatot, ezért inkább azt valószínűsítik, hogy egy izraeli légicsapás áldozatai lettek az eltűnt hadnaggyal együtt. A harcokban eddig több mint 1600 palesztin halt meg, többségük civil, Izraelben 63 katona és 2 civil vesztette életét a július elején kezdődött összecsapásokban.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!