2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 04:00

Kitelepítik Zalaszombatfa és Szijártóháza lakóit

2014. szeptember 14., vasárnap 14:04, frissítve: vasárnap 19:24

Kitelepítik Zalaszombatfa és Szijártóháza lakóit az ár miatt – ezt a katasztrófavédelem országos főigazgatója jelentette be, aki Lentiben, a helyszínen tájékozódott az esőzések miatt kialakult árvízi helyzetről.

Két falu lakóit kell kitelepíteni délután az árvíz miatt: Zalaszombatfa és Szijártóháza evakuálását rendelte el a katasztrófavédelem. A településeket Szlovénián keresztül próbálják majd megközelíteni. A főigazgató indoklása szerint ezek a települések mélyebben fekszenek és teljesen körülvette őket a víz, így nem kockáztatják az ott élők életét. Bakondi György Lentiben, a helyszínen tájékozódott az esőzések miatt kialakult árvízi helyzetről.

Zala megyében több olyan település is van, amelyet nehezen lehet megközelíteni, és az ott lakók ellátását a katasztrófavédelem biztosítja. A főigazgató szerint kész terv van arra, hogy a Kerka és a Lendva további áradása esetén Alsólovászi, Szécsisziget és Kerkaszentkirály mintegy 130 lakóját is kitelepítik, de ezt egyelőre a vízügyi helyzet nem indokolja.

Vasárnap délig 64 településen kellett védekezni az árvíz, illetve belvíz miatt. Bakondi György közlése szerint több mint háromezren vesznek részt országszerte a védekezésben, a katasztrófavédők és más hivatásosok mellett a helyiek, civilek is segítenek a munkálatokban. Közölte azt is, a meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint egyelőre nem várható az időjárás javulása, a következő két napban is jelentős mennyiségű csapadék várható az országban.

Nagykanizsánál a Principális-csatorna áradása miatt van szükség védekezésre. A Hír TV-nek a polgármester azt mondta, a munkálatokat – az előrejelzéseket látva – már több mint két hete megkezdték, így sikerült mostanra a gátat olyan szintig megemelni, hogy az ár várhatóan nem okoz károkat sem a lakóházakban, sem a gazdasági épületekben. Bővebben>>

Vas megye több településén is betört a házakba a víz. Csákánydoroszlón a Rába áradása miatt éjszaka tizennyolc embernek kellett elhagynia az otthonát. Körmendnél a 86-os utat nyúlgátakkal kellett megerősíteni, a régi Rába-hidat pedig lezárták és leterhelték, hogy ellenálljon a víz emelő hatásának. Szombathelyen, a Petőfi-telepen homokzsákokkal és szivattyúzással védik a lakóházakat. Vas megyében vasárnap tizenegy alsóbbrendű út volt lezárva, Szentgotthárdon már javult a helyzet szombat óta. A Szakonyfaluba vezető utat szombaton öntötte el az ár, a településre vasárnap csak az ott lakókat engedték be a hatóságok.

A Somogy megyei Marcaliban a felhőszakadás okozott délelőtt gondot. Kertekbe és házakba folyt be a víz. A vihar délelőtt érte el a várost, a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű vizet a csatornák sem bírták elnyelni, az utcákon hömpölygött a sár. Olyan erős volt a sodrás, hogy több ház kerítését is bedöntötte. Sok helyen az állatokat is ki kellett menteni az udvarokból.

Kimosta a töltést

Kimosta a töltést az ár a Siófok és Kaposvár közötti vasútvonal egy részén, a víz mintegy 20 méteres szakaszon öntötte el a pályát. Az érintett szakaszon ezért pótlóbuszok közlekednek, a helyreállításhoz több napra is szükség lehet.

Több balatoni településen is gondot okozott a tartós esőzés. A tűzoltóknak szivattyúzniuk kellett Balatonlellén, Balatonbogláron és Balatonmáriafürdőn is – van, ahol még most is homokzsákokkal védik az ingatlanokat. Mindenhol megteltek a vízelvezető árkok, így a tó magas vízállása miatt a partközeli területeken visszafolyt a víz a házak udvarába.

Folytatódik az esőzés

Az esőzés várhatóan országszerte még ma is folytatódik. Két északkeleti megye kivételével az egész országban figyelmeztetés van érvényben: Pest, Bács-Kiskun, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében több mint 30 milliméter csapadék hullhat. Az ország más megyéiben pedig 20 milliméternyi eső eshet a következő 24 órában. Az esőzés miatt több folyó, illetve patak árad, országszerte több mint 200 kilométeren van árvízvédelmi készültség.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!