2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Egy bolond százat csinál

Következik:

Szélesvásznú történelem - Egy bolond százat csinál 22:00

Kijev nem hagyja veszni Kelet-Ukrajnát

2014. november 4., kedd 11:27, frissítve: kedd 19:38

Továbbra sem mond le Kelet-Ukrajnáról a kijevi vezetés. Petro Porosenko szerint a szakadár területeken tartott hétvégi szavazás sérti a minszki tűzszüneti megállapodásokat. A november másodikai választások után a szeparatisták a terület vezetésének legitimálását várják, de a voksolást a Nyugat sem ismeri el.

Újragondolja a szeparatisták elleni stratégiáját az ukrán kormány a szakadár területeken tartott hétvégi voksolás után. Petro Porosenko összehívta az ukrán biztonsági tanácsot, szerinte a lázadók választási folyamata sérti a szeptember 5-i minszki megállapodást, veszélybe sodorta a békefolyamatokat, és csak ront a helyzeten. Az ukrán elnök szerint a voksolást külföldről rendelték meg. „Ennek a bohózatnak, amit tankokkal és gépfegyverekkel irányítottak, semmi köze az emberek érzéseihez, és nem lehet választásoknak hívni ezeket a szó szoros értelmében. Gengszterek, terroristák és behatolók koronázták meg magukat, helyettesnek, miniszternek, miniszterelnöknek, sőt még királynak és uralkodónak is, de bármit is tesznek ezek az emberek a fejükre, csak behatolók, gyilkosok és tolvajok maradnak” – mondta Petro Porosenko.

A november másodikai választások után a szeparatisták azt várják, hogy legitimálja a terület vezetését, de a voksolást a Nyugat sem ismeri el – ezt már hivatalosan jelezte az Egyesült Államok külügyi szóvivője. „Világossá akartuk tenni, hogy nem ismerjük el legitimnek ezeket a vezetőket, ezért nem is dolgozunk velük együtt és nem ismerjük el azt sem, hogy ők irányítják Ukrajna ezen részét” – mondta Jen Psaki.


Francois Hollande francia államfő arra szólította fel Vlagyimir Putyin elnököt, hogy ne ismerje el a kelet-ukrajnai szakadár régiókban megrendezett választást, amely szerinte megkérdőjelezi az ország területi integritását. A Kanadában tartózkodó Francois Hollande emellett kijelentette, hogy bár az Oroszországot sújtó nemzetközi szankciók fontosak, de nem szabad, hogy ez legyen az egyetlen válaszintézkedés.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!