2023. 11. 28. Kedd Stefánia napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Kézről kézre járt a koporsó - Több mint félszáz halott

2013. augusztus 16., péntek 20:53, frissítve: szombat 08:34

Legalább ötvenen meghaltak Kairóban, miután a biztonsági erők ismét feloszlatták az iszlamisták tüntetéseit. A demonstrálókat a Muzulmán Testvériség hívta az utcára. Szerdán több mint hatszázan haltak meg az egyiptomi fővárosban az utcai tüntetésekben. Az Európai Unió az ideiglenes kormányt nevezte a vérengzés fő felelősének. Az Egyesült Államok ennek ellenére egyelőre nem vonja vissza a Kairónak szánt pénzügyi támogatást.

Egy koporsót ad kézről kézre a tömeg Kairóban - az egyiptomi Muszlim Testvériség vezetőjének lányát szerdán lőtték le, feltehetően a biztonsági erők. Temetésére több ezren gyűltek össze.

Pénteken ismét több ezren vonultak az egyiptomi főváros utcáira annak ellenére, hogy szerdán a biztonsági erők több mint hatszáz iszlamistát mészároltak le. A demonstrálók azt követelik, hogy emeljék vissza a hatalomba Mohamed Morszit. Az iszlamista elnököt tavaly demokratikusan választották meg, a hadsereg azonban puccsal eltávolította a hatalomból. A rendfenntartók pénteken is megpróbálták feloszlatni a tömeget, sokan ismét életüket veszítették.

Közben több közel-keleti országban is tüntettek az egyiptomi iszlamisták mellett – Törökországban a tömeg amerikai és izraeli zászlókat taposott meg.


Az egyiptomi vérengzést a nemzetközi közösség is elítélte, Hollandia leállította a segélyprogramokat, Norvégia pedig beszüntette a fegyverexportot. A török miniszterelnök szerint a Nyugat is felelős a történtekért.

Bár a vérengzést az Egyesült Államok is elítélte, továbbra sem minősíti puccsnak a hadsereg hatalomátvételét, és nem vonja vissza a Kairónak szánt pénzügyi támogatást.

Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője már határozottabbnak mutatkozott: az egyiptomi ideiglenes kormányt nevezte a vérengzés fő felelősének, és válaszlépések kidolgozására kérte fel az uniós tagállamokat.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!