2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Két per indul Vizoviczki ellen

2014. augusztus 21., csütörtök 20:58, frissítve: kedd 08:21

Két ügyben is vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség Vizoviczki László ellen. A nyomozóhatóság szerint az éjszakai élet császáraként is ismert vállalkozó éveken át rendszeresen vesztegetett meg rendőröket azért, hogy az ő szórakozóhelyeit ne ellenőrizzék, vagy előre értesítsék a razziákról. Emellett adócsalás miatt is elítélhetik. A két ügynek összesen 53 vádlottja van, közülük kilencen bűnszövetségben követték el tettüket a vádhatóság szerint.

Nemcsak a Központi Nyomozó Főügyészség, hanem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is vizsgálódott korábban Vizoviczki Lászlóval szemben. Az éjszaka császáraként elhíresült vállalkozót végül 2012 júniusában a korrupcióval gyanúsított főrendőrökkel együtt tartóztattak le. Köztük volt a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni főosztályvezetője és egyik osztályvezetője, valamint a budapesti rendőr-főkapitányság közrendvédelmi főosztályának volt vezetője és egy BRFK-s nyomozó.

Néhány nappal később ugyancsak a lakásán fogták el a Terrorelhárítási Központ kommandósai Portik Tamást is, a 90-es évek leszámolásos gyilkosságainak egyik kulcsszereplőjét. Az Energol Rt. egykori igazgatóját akkor az 1998-as Aranykéz utcai robbantásos merénylet lehetséges felbujtójaként vették őrizetbe. Csak később derült ki, hogy Portik és Vizoviczki kapcsolatban álltak, egyesek szerint az olajmaffia pénzét forgatták meg az alvilágban.

Vizoviczki több vidéki és budapesti szórakozóhely, köztük a Hajógyári-sziget diszkóinak az üzemeltetőjeként volt ismert. A sajtóban már korábban is felmerült, hogy ezeken a helyeken gond nélkül lehet kábítószerhez jutni és virágzik a prostitúció. A vállalkozó 2005 és 2012 között állítólag több mint 300 millió forint kenőpénzt fizetett ki a később letartóztatott rendőröknek azért, hogy szemet hunyjanak vagy hogy előre értesítsék őt a razziákról. A Vizoviczki ellen folyó nyomozás során erről titkosszolgálati eszközökkel videofelvétel is készült. Egy másik felvételen Kalmár Tamás, a BRFK egyik volt vezetője egyezteti Vizoviczki emberével, hogy a konkurens szórakozóhelyek közül hol tartsanak majd a rendőrök razziát.

Tavaly áprilisban pedig egy budapesti nagyáruház parkolójában Vizoviczki bizalmasa arról egyeztetett az NNI szervezett bűnözés elleni osztályának volt vezetőjével, Hopka Lajossal, hogy csökkentik a havi 7,5 millió forintnyi kenőpénzt, amit addig Hopka és főnöke, az NNI egyik főosztályvezetője kapott.

Vizoviczkit egy idő után házi őrizetbe helyezték, majd újra letartóztatták, mert megpróbált belső információkhoz jutni az ellene folyó nyomozásról. Az ügyészség végül adócsalás és a rendőrök megvesztegetése miatt két ügyben is vádat emelt ellene és még 52 ember ellen.

„A főügyészség vádirata szerint az 53 vádlottból 16 vádlott bűnszervezetben követte el a cselekményét. Költségvetési csalás bűntette, hivatali vesztegetés, hivatali visszaélés és minősített adattal visszaélés bűntette mellett még több más bűncselekmény miatt is történt vádemelés a Fővárosi Törvényszéken, illetve a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsánál. A két vádirat alapján összesen 331 bűncselekmény elkövetése róható a vádlottak terhére. A legsúlyosabb bűncselekmények elkövetőire 5 évtől 25 évig terjedő szabadságvesztés büntetés szabható ki” – közölte Simon Richárd, a Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője.

A két vádirat alapján összesen 331 bűncselekmény elkövetése róható a vádlottak terhére, akik között hét volt rendőrtiszt, valamint egy tűzoltó százados, egy pénzügyőr főhadnagy, egy önkormányzati tisztviselő és egy közegészségügyi felügyelő is található.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!