2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Két óra alatt összeomlott a tűzszünet

2014. augusztus 1., péntek 17:40, frissítve: szombat 13:43

Egyiptom lemondta a tartós tűzszünetről szóló tárgyalásokat, miután néhány óra alatt összeomlott az ENSZ és az Egyesült Államok által kialkudott fegyvernyugvás. A tűzszünetet a palesztinok és a zsidók egyaránt megszegték. Az izraeli hadsereg szerint a palesztinok két katonájukat megölték egyet pedig elraboltak. Ezt a Hamász cáfolta. Az izraeli hadsereg bombázásában több mint ötven ember vesztette életét.

Két óra alatt összeomlott a 72 órásra tervezett fegyvernyugvás a Gázai övezetben. Izrael szerint a palesztin fegyveresek szegték meg a tűzszünetet. Több akciót hajtottak végre: az elrabolt izraeli katonát egy alagúton keresztül hurcolták el. „Támadás érte a katonáinkat Gázában. Sajnos a brutális akciónak halottjai is vannak. A palesztinok rakétákat is kilőttek Izrael déli részére, és aknagránátokkal támadták a határ menti övezetet. Sorozatosan sértették meg a tűzszünet. A Hamász ezzel ismételten megszegte ígéretét, amelyet ezúttal az ENSZ-nek és közvetítők által az Egyesült Államok kormányának tett” – mondta az izraeli kormányszóvivő, Mark Regev.

A palesztinok arra szerették volna felhasználni a tűzszünetet, hogy hazamenjenek. „Amikor értesültünk a tűzszünetről, hazamentünk, hogy rendet tegyünk. Ekkor azonban lőni kezdték az otthonainkat, a lakóházakat bombázták” – fogalmazott egy gázai palesztin férfi. A legtöbb támadás eddig az északi városokat érte: Beit Hanunban teljes városrészek semmisültek meg. Most a célpont a Gázai övezet déli részén lévő Rafah volt. A várost F-16-osok is lőtték. „Éppen a mecsetbe indultam, amikor az izraeliek figyelmeztető rakétát lőttek ki. A nagybátyámék otthon maradtak. Tíz perccel később, három család veszett oda. Eddig öt embert találtunk meg, négy halottat és gyereket, aki túlélte a légicsapást” – fogalmazott az áldozatok hozzátartozója.

A harcok kiújulása után az izraeli miniszterelnök felhívta a tűzszünetet korábban bejelentő amerikai külügyminisztert, akit arról tájékoztatott, hogy Izrael erélyesen fellép azokkal szemben, akik izraeli állampolgárokra támadnak. Az izraeli igazságügyi miniszter közben úgy nyilatkozott, hogy ellenségeik nagy árat fizetnek a történtekért.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!