2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Két és fél éve nem látott mélységben a forint

2014. augusztus 6., szerda 17:26, frissítve: csütörtök 12:03

Két és fél éves mélyponton van a forint. Egy euróért 317 forintot is elkértek a pénzváltók, de drágult a svájci frank is. Ezért ebben a hónapban emelkedik azoknak a devizaadósoknak a törlesztőrészlete, akik nem kértek árfolyamrögzítést. Elemzők szerint a forintgyengülést az amerikai gazdaság erősödése okozza.

317 forintért kínálta a legtöbb pénzváltó szerdán az eurót. Májusban még 302 forint volt, de még egy hete is majdnem 10 forinttal olcsóbban lehetett hozzájutni a nemzetközi fizetőeszközhöz. Azóta viszont folyamatosan gyengül a forint, így akik most mennek nyaralni külföldre, ugyanannyi pénzért kevesebb eurót kapnak, mint akik nyár elején váltottak forintot euróra.

„Nagyságrendileg olyan 300 ezer forint körül visz ki egy átlagcsalád a nyaralásra, ez májusban cirka 1000 eurónak felelt meg, a mostani árfolyamon picivel több mint 900 euró” – mondta a Hír TV-nek Kósa Zoltán, az Exclusive Change igazgatója.

2012 januárjában volt olyan gyenge a forint az euróval szemben, mint most. Akkor azért kúszott 320 forint felé az euró, mert a piacon kételkedtek abban, hogy a kormány valóban meg akar állapodni az Európai Unióval és az IMF-fel egy hitelkeretről. A mostani gyengülés egyik fő oka, hogy erősödik az amerikai gazdaság, amely miatt emelkednek kint a kamatok is. Így azoknak a tengerentúli befektetőknek, akik eddig olcsó külföldi hitelből vettek magyar állampapírt, a dráguló amerikai kamat miatt már kevesebb a hasznuk, így inkább eladnak.

„Úgy kell elképzelni, mintha mi most nagyon alacsony alapkamaton hitelt vennénk fel és abból egy dél-amerikai országban, teszem azt, Argentínában vásárolnánk. Ez a befektetés mindaddig jó nekünk, amíg a hitelünk mögötti magyar alapkamat nem kezd emelkedni. De mihelyst látunk arra jeleket, hogy a jegybank szigoríthat, elkezd emelni kamatot, elgondolkodunk, hogy érdemes-e tartani az argentin kitettségünket. Amikor úgy látjuk, hogy nem, akkor kénytelenek vagyunk eladni” – magyarázta Pálffy Gergely, a Buda-Cash Brókerház Zrt. elemzője.

A hazai fizetőeszközt tovább ronthatja a devizahitek forintosítása is, amely akár 1000 milliárd forintos veszteséget is okozhat a bankszektornak. A devizahitelek forintosítása már idén megtörténhet, a forint mozgása addig azonban a törlesztőrészleteket is befolyásolja. A 261 forintos svájci frank miatt most pár ezer forinttal többet kell fizetniük az adósoknak.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!