2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Keresztények tízezreinek kell menekülnie

2014. augusztus 7., csütörtök 22:25, frissítve: szombat 11:06

Több tízezer iraki kereszténynek kellett elmenekülnie, miután az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elfoglalta legnagyobb városukat. A szunnita fegyveres csoport már Észak-Irak jelentős részét ellenőrzése alatt tartja, és a napokban újabb településeket foglalt el. A francia külügyminiszter az ENSZ BT összehívását kezdeményezte a helyzet megoldására.

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel harcolnak az iraki hadsereg katonái. A terrorista csoport a közel-keleti ország északi tartományainak jelentős részét már ellenőrzése alatt tartja, és az elmúlt napokban újabb településeket foglalt el. Az iraki keresztények központi városát, Karakost is megszállták. A vallási kisebbség több tízezer tagja, vagyis az iraki keresztények negyede menekült el. A szélsőségesek mindenkit eretneknek tartanak, aki nem az iszlám szunnita ágát követi, és sokakat kivégeznek. Ferenc pápa a válság megoldására kérte a nemzetközi közösséget.


Az elűzött keresztények és más vallási kisebbségek az ország északi, kurdok lakta részére menekülnek, de ott sem lehetnek teljesen biztonságban. A kurd csapatok egyre több csatát vesztenek az Iszlám állam fegyvereseivel szemben. Az ENSZ szerint már több mint 200 ezer ember menekült el az Iszlám állam rémuralma elől. A francia külügyminiszter az ENSZ BT összehívását kezdeményezte az iraki helyzet megoldására.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!