2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Képesek kezelni az árvízi helyzetet

2013. június 5., szerda 17:46, frissítve: csütörtök 08:51

Kritikus helyzetet előreláthatólag sehol sem okoz majd az ár. A védekezés költsége biztosított. Több mint 20 ezer embert tud mozgósítani a kormányzat, ha szükséges.

Előreláthatólag sehol sem okoz majd kritikus helyzetet a Duna áradása – az Országos Műszaki Irányító Törzs szerint. Közleményükben azt írják: az árvízi helyzet kezeléséhez megfelelő emberi és technikai erőforrások állnak rendelkezésre.

A kormányzat hozzávetőlegesen 1400 vízügyi szakembert, 8000 katasztrófavédelmi dolgozót, ugyancsak 8000 katonát és összesen 3600 rendőrt tud mozgósítani. A Duna a Szigetközben szombaton tetőzhet 890 centiméteres rekordvízállással.

Az árhullám két nap alatt érheti el Budapestet, a folyó hétfőn tetőzhet a fővárosban, a valaha mért legmagasabb vízállással, 875 centiméteren. Rendkívüli árvízi védekezés továbbra is mintegy 200 kilométeren zajlik.


Biztosított az árvízi védekezés költsége, a katasztrófavédelem 51 milliárdos keretből gazdálkodik a nemzetgazdasági minisztérium tájékoztatása szerint. Szükség esetén költségvetési tartalékból és átcsoportosításból is előteremthető még forrás, és az Európai Unió is fenntart egy szolidaritási alapot.

A honvédség mellett a polgárőrök és civil önkéntesek is segítenek a gátak megerősítésében. Hende Csaba honvédelmi miniszter elmondta: a veszélyhelyzetben a Magyar Honvédség által kifejlesztett pilóta nélküli felderítő repülőgépeket is bevetettek.

A Duna áradása miatt szerda estig 62 embert kellett kitelepíteni, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint eddig senkit sem kellett erőszakkal elvinni otthonából. Bakondi György összesen 64 kockázatos helyszínt nevezett meg a folyó magyarországi szakaszán, ebből nyolc a fővárosban van. A kormány 15 napra hirdetett veszélyhelyzetet, de ezt a parlament meghosszabbíthatja.

A fővárosi gátakon 600 ember dolgozik. Budapesten a Római-part mellett a Margitsziget az egyik legveszélyeztetettebb hely. A szigeten a futópálya helyét is a homokzsákok foglalták el. A gát magassága 920 centiméteres lesz, ami azt jelenti, hogy 9 méternél magasabb vízszint mellett is megvédi a sziget belsejét. Péntekre készülnek el az építkezéssel.

Győr polgármestere szerint a város biztonságát a legmagasabb vízállás sem fogja veszélyeztetni, de készen állnak akár több ezer ember elszállásolására is. Győr térségében több fő- és mellékutat is le kellett zárni. Győrújfalu polgármestere lakossági fórumon tájékoztatta az árvízi helyzetről a helyieket, és megkérte a nőket és a gyerekeket, hogy a hétvégére hagyják el a falut.

Nem közlekednek a vonatok a Komárom–Esztergom-vasútvonalon. A Duna magas vízállása miatt bizonytalan időre rendelték el a vágányzárat, az utasokat a teljes szakaszon vonatpótló buszok szállítják. A Mávinform ügyeletese szerint várhatóan a Vác–Szob-vasútvonalon is lehet korlátozásokra számítani. Lezárták a vámosszabadi határátkelőt, az odavezető 14-es főútról a forgalmat a Győr–Mosonmagyaróvár összekötő útra terelik. Az árvízvédelmi munkálatok miatt több mellékutat lezártak, a közlekedőket pedig az M1-es autópályára terelik, az érintett szakaszokon a pályahasználat díjtalan.

Intenzív az árvízi védekezés Komárom-Esztergom és Pest megyében is, valamint a fővárosnak azokon a területein, amelyekre a miniszterelnök tegnap veszélyhelyzetet rendelt el. A szentendrei ideiglenes töltés 840 centiméterig véd, a Duna az előrejelzés szerint 40 centivel alacsonyabban tetőzik majd a településnél. Mobilgátat egyébként először alkalmaznak Magyarországon.

A Dunakanyarban Nagymarosnál folyik jelentős védelmi munka. A Szentendrei-szigeten fekvő Tahitótfaluban összehívták a védelmi bizottság rendkívüli ülését. Az előzetes számítások szerint a térségben az eddig mért legmagasabb, 7 méteres vízállást is meghaladhatja majd a Duna vízszintje a hétvégén. Szigetmonostorról 28 embert már kitelepítettek.

Védekezés a Szentendrei-szigeten
Védekezés a Szentendrei-szigeten
Fotó: Mohai Balázs / MTI


Már csütörtökön elzárhatja a víz Kisoroszit – tájékoztatott a település polgármestere. A községben két oldalsó Duna-ág folyik össze, innen támad az utcákra, ezért a 2006-ban épített keresztgátat szükséges megerősíteni. Eddig két családot kellett kitelepíteni, Molnár Csaba polgármester szerint a település felkészült az akár egy hétig is tartható elszigeteltségre.

Kitelepítették a margitszigeti szállodák vendégeit az árvíz miatt. A hotelek a fővárosban próbálnak felajánlani más szálláslehetőséget, a vendégek közül sokan gyógykezelésen vettek részt, de várhatóan a legtöbben elfogadják az új foglalást. A Margitszigetet tegnap este zárták le.

A katasztrófavédelem kényszerítheti is azokat, akik nem akarják elhagyni veszélyeztetett otthonukat. Ha az elöntés elér egy adott magasságot, akkor kötelezést bocsátanak ki az elköltözésre, és akkor el kell hagyni a lakóépületet. Bakondi György elmondta: a kiürített területeken a vagyonbiztonságot garantálja a magyar rendőrség.

Az árvízi védekezésben részt vállaló segélyszervezetek és szeretetszolgálatok részvételével megalakult a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács. A tagszervezetek tevékenységének összehangolását végző testületet Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere vezeti. A szervezetek között van a Baptista Szeretetszolgálat, a Katolikus Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Magyar Vöröskereszt, valamint a Belügyminisztérium és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!