2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Jövő héten tárgyalhatják a devizás-mentőcsomagot

2013. július 18., csütörtök 12:01, frissítve: péntek 08:33

Már a jövő héten tárgyal a kormány a devizahiteleseknek kidolgozott mentőcsomagról. A nemzetgazdasági államtitkár szerint a legvalószínűbb, hogy az ügyfél, a bank és a kormány között osztják szét a forint romlásából adódó többletkiadást.

Már a jövő héten tárgyalhat a devizahiteleseknek szánt újabb mentőcsomagról a kormány – tudta meg a Magyar Nemzet. A tervek szerint jogszabály írná felül a bank és az ügyfél magánjogi szerződését, ha az adós önhibáján kívül vált fizetésképtelenné. Az Origo információi szerint két változatot készítenek elő: az egyik szerint a forint romlásából adódó többletkiadáson az ügyfél, a bank és az állam osztozik közösen, a másik szerint az adósnak a teljes árfolyam-különbözetet elengedik.

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Hír Televízió Magyarország élőben című műsorában nem mondott részleteket, csak annyit, hogy a tárca számításokat végez, kinek milyen mértékben kell majd kivennie a részét a terhek viseléséből.

„Többfajta alternatívát ki lehet dolgozni, és ki lehet számolni azt, hogy milyen léptékű a teherviselés – fogalmazott Cséfalvay Zoltán. – Lássuk be, hogy minden eddigi lépésnél teherviselés volt a terhek megosztása. Ennek is utána kell számolni. […] Hogyha valaki visszatekint, hogy jött létre ez a helyzet, akkor látható, hogy akkor is megvolt mind a három szereplőnek a maga felelőssége. Ezért úgy gondolom, hogy a három szereplőnek mindenfajta lépésnél van felelőssége; hogy milyen arányban, miként, az szintén számításoknak a kérdése.”

Nagyon jó hatása lesz

A tervezett mentőcsomag látványosan csökkentené a devizahitelesek terheit – a Széchenyi Hitelszövetség szerint. A szervezet elnöke a Hír TV-nek azt mondta: az intézkedések a gazdaságot is fellendíthetik.

„Előzetes információk alapján ez lehet az első olyan markáns és drasztikus beavatkozás a devizahiteles szerződésekbe, ami kézzel fogható és látványos eredményeket tud hozni az adósok részére mindenképpen – mondta Barnabás Gyula. – Én azt gondolom, hogy ennek lesz egy nagyon komoly gazdasági kihatása is. Ha a törlesztőrészletek csökkennek, akkor egy irtózatosan nagy mennyiségű pénz fog beáramlani a gazdaságba. Kétségkívül nagyon jó hatása lesz rövid időn belül” – véli a hitelszövetség elnöke.

Mint ismert, a legújabb mentőcsomagról Navracsics Tibor igazságügyi miniszter, miniszterelnök-helyettes tett először említést a Hír TV Magyarország élőben című műsorában. Részleteket nem mondott, ahogy a nemzetgazdasági miniszter sem.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!